Wagnerjevi plačanci v Ukrajini. Foto: Reuters
Wagnerjevi plačanci v Ukrajini. Foto: Reuters

Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev. Prigožin je priznal, da so v teh spopadih utrpeli velike izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obdobju napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom se je Prigožin že večkrat pritoževal, ker ne more več novačiti ruskih zapornikov, ki jih je za boje v Ukrajini množično novačil v zameno za nižje kazni. Zdaj je spremenil taktiko in nove najemniške vojake išče v naborniških centrih, ki so jih vzpostavili večinoma v telovadnicah.

Prek svoje tiskovne službe je sporočil, da so odprli naborniške centre v 42 ruskih mestih, ob tem pa priložil njihov seznam. Ni pa navedel, koliko plačancev namerava pridobiti in v kakšnem časovnem okviru.

Da bi zaustavila vrsto ponižujočih neuspehov, ki jih je Rusija utrpela lani poleti na bojiščih v Ukrajini, je Moskva septembra napovedala mobilizacijo 300.000 rezervistov. Hkrati so skupini Wagner dovolili rekrutirati več tisoč borcev iz ruskih zaporov v zameno za amnestijo po šestih mesecih na fronti.

V zadnjih tednih pa so prišle na dan napetosti med generalštabom ruske vojske in Prigožinom, medtem ko je Rusija v ofenzivi v vzhodni regiji Doneški bazen dosegla le majhen napredek.