Ameriška vlada je januarja napovedala, da bo Ukrajini dobavila 31 bojnih tankov abrams, marca pa je nato sporočila, da bodo dobavo izvedli jeseni. Foto: Reuters
Ameriška vlada je januarja napovedala, da bo Ukrajini dobavila 31 bojnih tankov abrams, marca pa je nato sporočila, da bodo dobavo izvedli jeseni. Foto: Reuters

Po besedah Austina bodo ZDA prve tanke abrams Ukrajini dobavile v prihodnjih dneh, dobavo pa bodo končali v nekaj dneh. "To je zaveza k dolgoročni varnosti v Evropi in zunaj nje," je poudaril.

Tanki bodo opremljeni s 120-milimetrskimi naboji z osiromašenim uranom. To strelivo strokovnjaki povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot sta rak in prirojene napake, vendar še niso dokazali, da je vzrok za te težave.

"Medtem ko se srečujemo tukaj, se ukrajinska vojska trdo bori, da bi si povrnila svoje suvereno ozemlje pred vkopanimi ruskimi napadalci," je Austin dejal na srečanju, na katerega je povabil vojaške častnike in obrambne ministre iz približno 50 držav. Opozoril je, da so uspehi ukrajinske vojske v okviru protiofenzive odvisni tudi od sredstev, ki jih Kijevu zagotavlja kontaktna skupina.

"Naša skupna zavezanost bo ključnega pomena v trenutnih bojih - in na dolgi poti, ki je pred nami," je poudaril Austin in dodal, da ZDA sodelujejo tudi pri usposabljanju ukrajinskih pilotov za bojna letala F-16.

Po oceni obrambnega ministra ZDA čas ni na strani Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina. "Čas nikoli ni na strani diktatorja, ki po lastni izbiri začne imperialno vojno. In čas nikoli ni na strani agresije," je še dejal in pozdravil novega ukrajinskega obrambnega ministra Rustema Umerova.

Na srečanju v Ramsteinu zaradi okužbe z novim koronavirusom ni nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa. Ta je sicer v nedavnem pogovoru za nemški časnik Bild napovedal, da bo Nemčija Ukrajini namenila dodaten paket pomoči v vrednosti 400 milijonov evrov, ki bo vključeval predvsem strelivo in humanitarno pomoč.

Zelenski med obiskom bolnišnice v New Yorku, v kateri okrevajo poškodovani ukrajinski vojaki. Foto: Reuters
Zelenski med obiskom bolnišnice v New Yorku, v kateri okrevajo poškodovani ukrajinski vojaki. Foto: Reuters

Napad z brezpilotniki na Lvov

Ruske sile so ponoči izvedle napad z brezpilotnimi letalniki na mesto Lvov na zahodu Ukrajine. Odjeknilo je več eksplozij, zagorelo je skladišče, pri tem pa je bil en človek poškodovan.

Ukrajinske zračne sile so potrdile, da je bil Lvov tarča napadov z brezpilotnimi letalniki, zaradi česar se je sprožila zračna obramba. Župan Lvova Andrij Sadovji je na Telegramu zapisal, da je v mestu zagorelo eno od skladišč. "To so bila tovarniška skladišča, v njih ni bilo nič vojaškega," je dejal guverner regije Maksim Kozicki.

Lvov, ki leži blizu meje s Poljsko, velja za eno najvarnejših v državi, je pa tudi že bilo tarča obstreljevanja. V avgustovskih letalskih napadih so bili v mestu ubiti trije ljudje.

Skupno so ukrajinske zračne sile ponoči uničile 27 izmed 30 brezpilotnih letalnikov, so dodali v Kijevu.

O napadih z brezpilotniki so poročali tudi v regiji Mikolajiv, je na Telegramu zapisal tamkajšnji guverner Vitalij Kim. Pojasnil je, da so nad regijo sestrelili deset ruskih brezpilotnikov, padajoči ostanki pa so poškodovali kmetijske stroje v enem od podjetij, pri čemer žrtev ni bilo.

Okrožje Nikopol v regiji Dnipropetrovsk pa je bilo tarča napadov z artilerijo, je sporočil guverner Sergij Lisak. Poškodovanih naj bi bilo šest hiš pa tudi tamkajšnji plinovod. Ranjen je bil 71-letni moški, ki so ga prepeljali v bolnišnico, je še dodal.

Podvomil o mestu Rusije v ZN-u

Zelenski je medtem prispel v New York, kjer bo nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov. Predtem je obiskal bolnišnico na Staten Islandu, v kateri se zdravijo ukrajinski vojaki, ki so jim amputirali ude. V sredo naj bi sodeloval tudi na zasedanju varnostnega sveta. "Ali je v Združenih narodih še mesto za ruske teroriste? To verjetno ni vprašanje zame, ampak za vse članice Združenih narodov," je dejal.

Zelenski ima v New Yorku na programu tudi srečanje z brazilskim predsednikom Inaciem Lulo da Silvo, v četrtek pa ga bo v Beli hiši gostil Joe Biden.