Ukrajinska vojska je objavila posnetek iz porušene vasi Kliščijivka. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska je objavila posnetek iz porušene vasi Kliščijivka. Foto: Reuters

"Danes želim še posebej pohvaliti vojake, ki Ukrajini korak za korakom vračajo, kar je njenega, posebej v okolici Bahmuta," je dejal Zelenski v rednem nočnem videonagovoru. Ob tem je dodal, da Kijev pripravlja novo obrambno strategijo za Ukrajino, pri kateri bosta v ospredju zračna obramba in artilerija.

"Kliščijivka je očiščena Rusov," pa je na družbenih omrežjih sporočil poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski, namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je delila videoposnetek ukrajinske vojske, ki je v vasi izobesila ukrajinsko zastavo. Ukrajinska vlada je le nekaj ur pozneje sporočila, da je razrešila Maljar in še pet drugih namestnikov ministrov.

Vas Kliščijivka so ukrajinske sile zavzele nekaj dni po tem, ko so osvobodile tudi vas Andrijivka, ki prav tako leži južno od Bahmuta.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Ilja Jevlaš je pojasnil, da bi lahko nadzor nad Kliščijivko Ukrajini pomagal pri obkolitvi Bahmuta. "Pridobili smo postojanko, ki nam bo v prihodnosti omogočila nadaljevanje ofenzive in osvoboditev naše dežele izpod okupatorjev," je dodal.

Kliščijivko, v kateri je pred začetkom ruske invazije živelo nekaj sto ljudi, so ruske enote zavzele januarja.

Pred obiskom Zelenskega v Beli hiši

Zmage na bojišču so za Ukrajino še posebej pomembne, saj bo Zelenski ta teden obiskal Washington, kjer bo iskal nadaljnjo podporo ZDA. To bo njegov drugi obisk v Beli hiši, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino.

V Kijevu so ob tem dodali, da so ponoči sestrelili vseh 17 ruskih izstrelkov, poleg tega pa tudi 18 izmed 24 brezpilotnih letalnikov šahed.

Brezpilotnik padel v bližino bolgarskega letovišča

Bolgarija je ob tem sporočila, da je poslala posebno ekipo na območje črnomorskega letovišča Tjulenovo, kamor je v nedeljo zvečer padel brezpilotnik z eksplozivom. Po pregledu se bodo odločili, kako ga bodo odstranili.

Na haaškem sodišču prvo zaslišanje v okviru ukrajinske tožbe proti Rusiji

Na meddržavnem sodišču v Haagu je potekalo prvo zaslišanje v primeru ukrajinske tožbe proti Rusiji, ki jo je Kijev vložil le dva dni po začetku ruske invazije februarja lani. Ukrajina svojo sosedo obtožuje kršenja konvencije ZN-ja o genocidu, čemur je na zaslišanju ostro oporekal ruski predstavnik Genadij Kuzmin.

Ukrajina v tožbi trdi, da je Rusija zlorabila konvencijo ZN-ja o genocidu iz leta 1948, s tem ko je invazijo na sosednjo državo utemeljila z domnevnim izvajanjem genocida nad rusko govorečim prebivalstvom v regijah Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine.

Na prvem zaslišanju je govoril le Kuzmin, ki je med drugim dejal, da ukrajinski primer "ne bi mogel biti dlje od resnice". Dodal je, da je pravno stališče Ukrajine pomanjkljivo in v nasprotju z dolgoletno prakso sodišča v Haagu.

"Kar pa zadeva izraze zaskrbljenosti v zvezi z grožnjo genocida, ti niso presenetljivi - glede na politiko kijevskega režima, ki je trdno zasidrana v zgodovini, doktrinah in praksah nacizma," je še dejal predstavnik Rusije.

Kuzmin je meddržavno sodišče ob tem pozval, naj ukrajinsko tožbo ovrže, in trdil, da "se konvencija ZN-ja o genocidu nanaša na preprečevanje in kaznovanje genocida, kar pa za ukrajinski primer ne velja".

Proces se bo v torek nadaljeval z zaslišanjem ukrajinskega predstavnika, nato pa bo v sredo svoja stališča predstavilo še 32 držav, ki so v postopku podprle Ukrajino, med katerimi je tudi Slovenija. Prihodnji teden bosta nato pred sodišče znova stopila predstavnika Rusije in Ukrajine.

Vang na pogovorih v Moskvi

Kitajski zunanji minister Vang Ji je s pogovori z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom začel štiridnevni obisk v Rusiji, kjer je poudaril, da tako Peking kot Moskva nosita odgovornost za ohranjanje stabilnosti v svetu, in potrdil pripravljenost Kitajske za sodelovanje z Rusijo pri oblikovanju multipolarnega sveta.

"Kitajska in Rusija imata kot vodilni svetovni sili in stalni članici Varnostnega sveta ZN-a posebno odgovornost pri ohranjanju globalne strateške stabilnosti in svetovnega razvoja," je dejal Vang. Poudaril je, da morata Kitajska in Rusija spoštovati svoje mednarodne obveznosti zaradi "zaostrovanja enostranskih ukrepov sil, ki si prizadevajo za ohranitev hegemonije in blokovske konfrontacije". Vang je ob tem potrdil tudi pripravljenost Kitajske na sodelovanje z Rusijo pri oblikovanju multipolarnega sveta in vzpostavitvi pravičnejšega svetovnega reda.

Pogovori Vanga in Lavrova. Foto: Reuters
Pogovori Vanga in Lavrova. Foto: Reuters

Vodja kitajske diplomacije bo v Rusiji do četrtka, namen njegovega obiska pa bodo po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva predvsem rusko-kitajska strateška varnostna posvetovanja, ki se jih bo udeležil na povabilo sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaja Patruševa.

Iz Kremlja so medtem pred njegovim obiskom po navedbah BBC-ja sporočili, da bosta Vang in Lavrov razpravljala o Ukrajini, širitvi sil in infrastrukture zveze Nato v azijsko-pacifiški regiji ter krepitvi usklajevanja v mednarodnih organizacijah, kot so Združeni narodi. Po poročanju ruskih medijev pa bo obisk kitajskega diplomata namenjen tudi pripravam na potovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina v Peking.

Putin je namreč na začetku meseca dejal, da načrtuje srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, vendar ni povedal, kdaj. Analitiki po navedbah britanskega BBC-ja menijo, da bi se lahko udeležil tretjega foruma v okviru kitajske pobude Pas in cesta, ki bo oktobra potekal v Pekingu.

Zaslišanja v tožbi Ukrajine proti Rusiji