Zelenski se je v Beli hiši sešel z Joejem Bidnom. Foto: EPA
Zelenski se je v Beli hiši sešel z Joejem Bidnom. Foto: EPA

Zelenski se je v Beli hiši srečal z Bidnom in prvo damo Jill Biden. Ob njegovem prihodu je pred vrati v Belo hišo stala častna straža, ko sta ga pozdravila predsednik in njegova žena. Vsi skupaj so se po rdeči preprogi z ameriškimi in ukrajinskimi zastavami ob straneh nemudoma umaknili v Belo hišo na pogovore in niso odgovarjali na vprašanja novinarjev.

Krajše izjave so sledile med fotografiranjem pred začetkom pogovorov za zaprtimi vrati. Biden je izrazil veselje, da je Zelenskemu uspelo priti na obisk.

Glede Rusije je dejal, da skuša njen predsednik Vladimir Putin uporabiti zimo kot orožje in zato krepi napade na civiliste. Zagotovil je, da bodo ZDA podpirale Ukrajino v prizadevanjih za pravičen mir.

Zelenski je dejal, da je želel priti v ZDA že prej, vendar zaradi težkega položaja ni mogel. Dejstvo, da je zdaj le prišel, je po njegovih besedah dokaz, da je položaj zaradi ameriške pomoči pod nadzorom. Z bojišča v Bahmutu, ki ga je obiskal pred potjo v ZDA, je Bidnu prenesel hvaležnost poveljnika ameriškega raketnega sistema himars, s katerim se ukrajinske sile učinkovito branijo pred ruskimi napadi iz zraka.

Poveljnik, ki ga je predsednik Ukrajine poimenoval kot Pavla, je svoje državno odlikovanje predal Zelenskemu in mu naročil naj ga izroči "zelo pogumnemu Bidnu", ki da je pomagal rešiti veliko življenj. Biden je dejal, da darilo ceni, čeprav si ga ne zasluži.

Zelenski je v svojem imenu in imenu Ukrajincev izrazil hvaležnost za vso pomoč ZDA. Zahvalil se je Bidnu, kongresu in navadnim Američanom.

Pred prihodom v ZDA je Zelenski dejal, da bo opravil pogovore o krepitvi ukrajinskih obrambnih zmogljivosti. V izjavi na aplikaciji Telegram je dejal, da morajo v prihodnjem letu vrniti svobodo celotni Ukrajini in celotnemu ukrajinskemu ljudstvu.

Zelenski je napovedal tudi, da bo nagovoril ameriški kongres in opravil več dvostranskih srečanj.

Obisk Zelenskega v ZDA je bil načrtovan v strogi tajnosti in naj bi trajal le nekaj ur. V Washingtonu se bo srečal tudi s svetovalci ameriškega predsednika za nacionalno varnost in imel skupno novinarsko konferenco z Bidnom.

Pot Zelenskega v ZDA je bila zavita v skrivnost. Poljska zasebna radiotelevizija TVN24 je sporočila, da je zgodaj zjutraj na poti v Washington prečkal Poljsko. Pri tem je predvajala posnetek, na katerem je bilo videti, kako Zelenski prihaja na železniško postajo in kako ga spremljajo do kolone. Dodali so, da so posnetek, ki je bil zaradi varnostnih razlogov delno zamegljen, posneli v Przemyslu, poljskem obmejnem mestu, kamor so prihajali številni ukrajinski begunci, ko so bežali pred vojno.

Ameriški raketni sistemi Patriot so že nekaj časa velika želja ukrajinskih oblasti. Foto: AP
Ameriški raketni sistemi Patriot so že nekaj časa velika želja ukrajinskih oblasti. Foto: AP

ZDA obljubljajo sisteme Patriot

Biden bo med obiskom napovedal novo pomoč v orožju za Ukrajino v vrednosti skoraj dveh milijard dolarjev, ki bo vključevala tudi raketne sisteme Patriot, za katere so si v Kijevu dolgo prizadevali, da bi se tako lahko lažje branili pred ruskimi zračnimi napadi na kritično infrastrukturo.

Sistem Patriot velja za enega najnaprednejših ameriških obrambnih sistemov in nudi zaščito pred letali ter manevrirnimi in balističnimi raketami. Običajno vključuje tudi radar in podporna vozila.

Rusija je prejšnji teden sicer ameriške načrte za dobavo teh sistemov Ukrajini označila za provokacijo in dodatno večanje ameriške vpletenosti v vojno v Ukrajini.

Kremelj je sporočil, da bodo v primeru dobave ti sistemi predstavljali legitimno tarčo ruskih napadov.

Kot poroča Al Džazira, ni jasno, kdaj bodo ti sistemi prispeli na frontno črto v Ukrajini. Ob tem morajo ameriške sile ukrajinske izuriti za njihovo uporabo. To urjenje bi lahko trajalo več tednov, potekalo pa naj bi v Nemčiji.

ZDA so do zdaj Ukrajini zagotovile že za približno 50 milijard dolarjev pomoči, vključno s približno 20 milijard dolarjev vredno pomočjo na vojaškem področju, kar je daleč največja vojaška pomoč od vseh tujih držav.

Po pogovorih z Bidnom se bo Zelenski odpravil na Kapitol, kjer bo nagovoril ameriški kongres, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je člane kongresa obvestila, naj se v sredo udeležijo "zelo posebnega zasedanja o demokraciji". Podrobnejših pojasnil ni podala.

Zelenski je v torek obiskal ukrajinske vojake na bojišču v Bahmutu na vzhodu države, kjer potekajo najsrditejši boji. Foto: EPA
Zelenski je v torek obiskal ukrajinske vojake na bojišču v Bahmutu na vzhodu države, kjer potekajo najsrditejši boji. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je povedala, da je Biden povabil Zelenskega, da bi poudaril trajno ameriško zavezanost Ukrajini.

Ameriški in ukrajinski voditelj sta se o morebitnem obisku pogovarjala v telefonskem pogovoru 11. decembra, Bela hiša pa je tri dni pozneje Zelenskemu poslala uradno vabilo, je pojasnil neimenovani ameriški predstavnik. Zelenski je povabilo sprejel prejšnji petek, obisk pa je bil potrjen v nedeljo, je še dodal.

Srečanja z voditelji v Kijevu in po videopovezavi

Zelenski je nazadnje zapustil Ukrajino 19. februarja, ko se je v Münchnu udeležil zasedanja tamkajšnje varnostne konference, nato pa je 24. februarja sledil ruski napad. Doma je po navedbah Kijeva ostajal zato, da Rusiji pokaže, da ga ne more prestrašiti in pregnati.

Ukrajinski predsednik je med vojno v Kijevu sprejel že več tujih voditeljev in s številnimi govoril po videopovezavi, po kateri je v zadnjih desetih mesecih vojne nagovoril tudi številne parlamente po svetu, med drugim tudi slovenski državni zbor.

V torek je Zelenski nenapovedano obiskal mesto Bahmut v Donecku na vzhodu države, kjer že več mesecev potekajo hudi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami.

Ukrajinskim vojakom na bojišču je Zelenski podelil medalje, medtem ko je od njih prejel ukrajinsko zastavo z njihovimi podpisi, pri čemer so ga prosili, naj jo prenese ameriškemu kongresu.

Zelenskega bo v Beli hiši sprejel Biden

Ši pozval Medvedjeva k zadržanosti v Ukrajini

Kitajski voditelj Ši Džinping se je v Pekingu sešel z nekdanjim ruskim predsednikom in podpredsednikom ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrijem Medvedjevom ter ga pozval k dialogu in zadržanosti Rusije v Ukrajini.

"Kitajska stran je pripravljena na zbliževanje z Rusijo z namenom nenehnega spodbujanja naših dvostranskih odnosov v novi dobi," je dejal Ši. "Kitajska namerava skupaj z Rusijo omogočiti pravičnejše in racionalnejše izvajanje globalnega upravljanja," je še dejal kitajski voditelj.

Ši je poudaril, da je Kitajska vedno ohranjala "objektivno in pravično" stališče do vojne v Ukrajini in podpirala mirovne pogovore med stranema. Izrazil je upanje, da bosta državi s "političnimi sredstvi" razrešili skupne skrbi na področju varnosti.

"Pogovori so bili izjemno koristni," je prek Telegrama sporočil Medvedjev, ki je Šiju prav tako izrazil željo po krepitvi dvostranskega sodelovanja in mu prenesel pozdrave ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Medvedjev je dejal, da si Moskva želi okrepiti sodelovanje s Pekingom na področju gospodarstva, energetike, trgovine in kmetijstva. Konflikt v Ukrajini je označil za zapleteno vprašanje, vendar hkrati zagotovil, da je Rusija pripravljena reševati težave po mirni poti.

Vojski obeh držav sta medtem danes začeli skupne pomorske vaje v Vzhodnokitajskem morju, ki bodo po napovedih trajale do 27. decembra.

Medvedjev je v Pekingu vodil delegacijo vladajoče ruske stranke Enotna Rusija. Uradni obisk je potekal na povabilo Centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske. Pogovori med Medvedjevom in Šijem so prvo osebno srečanje voditeljev vladajočih strank Rusije in Kitajske od začetka pandemije covida-19.

Zelenski prispel v Washington
Ukrajinski begunci v Rusiji