Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino, so zahodne države sprejela stroge sankcije proti Rusiji. Obenem so številne kulturne institucije prekinile sodelovanje z ruskimi državni institucijami ali umetniki, ki so podprli rusko ofenzivo. Foto: Reuters
Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino, so zahodne države sprejela stroge sankcije proti Rusiji. Obenem so številne kulturne institucije prekinile sodelovanje z ruskimi državni institucijami ali umetniki, ki so podprli rusko ofenzivo. Foto: Reuters

"Zahod je napovedal vojno celotnemu ruskemu svetu. Kultura ukinjanja Rusije in vsega, kar je povezano z našo državo, je že dosegla točko absurda," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in se pri tem oprl na ukrepe proti ruskim pisateljem, skladateljem in drugim kulturnim ustvarjalcem.

Zahodne države, zlasti ZDA, je obtožil, da uporabljajo najrazličnejša orodja od gospodarskih sankcij do po njegovih besedah lažne propagande v svetovnem medijskem prostoru.

"V številnih zahodnih državah je vsakodnevna rusofobija postala brez primere in jo na naše veliko obžalovanje spodbujajo vladni krogi v številnih državah. Z gotovostjo lahko rečemo, da nas bodo te razmere spremljale še dolgo časa," je še dodal.

Zelenski Rusijo obtožil, da na območju Doneškega bazena izvaja genocid

Hrvaški diplomati persona non grata v Rusiji

Moskva je pet diplomatov hrvaškega veleposlaništva v Rusiji razglasila za nezaželene osebe, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Kot odgovor na neprijateljske korake, ki jih je storil Zagreb, da bi zmanjšal obseg ruske diplomatske misije, je Tomislav Car (hrvaški veleposlanik) prejel noto, ki pet zaposlenih na hrvaškem veleposlaništvu v Moskvi razglaša za 'persona non grata'," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ministrstvo je hrvaškemu veleposlaniku z noto izrazilo "močan protest zaradi neutemeljenih poskusov hrvaških oblasti, da okrivijo Rusijo za vojne zločine v Ukrajini in zagotavljanja vojaške pomoči hrvaške strani neonacističnemu kijevskemu režimu".

S povračilnimi ukrepi je Rusija Hrvaški zagrozila že aprila, ko je ta z ruskega veleposlaništva v Zagrebu izgnala 24 ruskih diplomatov in članov osebja.

Hrvaška je iz države že 11. aprila izgnala 18 ruskih diplomatov in šest članov administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva v Zagrebu. Rusija je takrat izrazila močan protest in zagrozila s povračilnimi ukrepi.

Zelenski od Zahoda znova zahteva ukrepanje

Tank proruskih enot v Popasni. Foto: Reuters
Tank proruskih enot v Popasni. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski v zadnjih dneh stopnjuje pritisk na zahodne države. V najnovejšem nagovoru je Zahod pozval, naj se preneha igrati glede Rusije, uvede ostrejše ukrepe proti njej in konča to "nesmiselno vojno".

Kot je poudaril, bo njegova država ostala neodvisna, vprašanje je le, za kakšno ceno, je dodal. Ob tem se je pritožil zaradi nestrinjanja z EU-jem glede novih sankcij proti Rusiji in se vprašal, zakaj je nekaterim državam dovoljeno, da lahko blokirajo načrt.

Kot je znano, EU razpravlja o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi prepoved uvoza za rusko nafto. Za to je potrebno soglasje držav članic, a Madžarska temu nasprotuje in vztraja, da bi to preveč prizadelo njeno gospodarstvo. Eden od najvišjih predstavnikov Budimpešte je po poročanju Reutersa dejal, da Madžarska potrebuje 3,5 do 4 leta, da bi se preusmerila od ruske nafte in naredila velike naložbe, s katerimi bi prilagodila svoje gospodarstvo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem se ostri boji v Doneškem bazenu nadaljujejo

Po besedah Zelenskega je bilo v obstreljevanju Harkova ubitih najmanj devet ljudi, 19 je ranjenih. Med žrtvami sta tudi petmesečni dojenček in njegov oče, mati pa je bila huje ranjena, je povedal ukrajinski predsednik. Ruska vojska sicer najhujše napade izvaja v Doneškem bazenu, Sumiju in Zaporožju.

Zelenski je Rusijo obtožil, da izvaja genocid na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer skušajo ruske sile zavzeti mesto Severnodoneck. Ruske sile v Donbasu izvajajo deportacije in množične poboje civilistov, je opozoril Zelenski in obsodil "jasno politiko genocida, ki jo izvaja Rusija", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Sedanja ofenziva okupatorjev v Donbasu lahko povzroči, da bo območje postalo nenaseljivo," je dejal in ruske sile obtožil, da želijo požgati Severodoneck in druga mesta na vzhodu države.

Ruske sile so v četrtek nadaljevale poskus obkolitve ukrajinskih enot v Severodonecku in Lisičansku s treh strani, je sporočila ukrajinska vojska. Če bosta padli omenjeni mesti, bo imela ruska vojska nadzor nad skoraj celotno regijo Lugansk. Po navedbah ukrajinske vojske je bilo v četrtek obstreljevanih 50 mest v Lugansku in Donecku.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj je sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah v Severodonecku ubitih pet civilistov, v enem od okrožij v Lisičansku pa so v množičnem grobu pokopali okoli 150 ljudi, ker je bilo prenevarno, da bi svojci odpeljali trupla in jih pokopali ločeno. Ruska stran vseskozi vztraja, da ne napada civilistov. Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je na Telegramu pozval k dodatnemu zahodnemu orožju, "predvsem orožju, ki nam bo omogočil napasti sovražnika z velike razdalje".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija pričakuje, da bo Ukrajina sprejela njene zahteve glede mirovnih pogajanj. Moskva želi, da Kijev prizna rusko suverenost nad Krimskim polotokom, ki ga je Rusija zavzela leta 2014, in neodvisnost samooklicanih republik.

Proruski separatisti: Prevzeli smo nadzor nad Limanom

Vodja proruske separatistične republike je zjutraj sporočil, da je v njihovih rokah več kot 5000 ukrajinskih vojnih ujetnikov. Pozneje so proruski separatisti sporočili, da so prevzeli nadzor nad strateškim mestom Liman. Reuters navedb ni mogel neodvisno potrditi.

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je bilo od začetka vojne v mestu Severodoneck ubitih približno 1500 ljudi. Hkrati pa so reševalci v mestu Mariupolj pod ruševinami našli približno 70 trupel. "Skupaj z ruskimi silami smo osvobodili in prevzeli popoln nadzor nad 220 naselji, vključno z Limanom," so na Telegramu zapisali uradniki iz proruske separatistične regije Doneck. Mesto Liman se sicer nahaja na severu vzhodne regije Doneck in leži na poti do Kramatorska, glavnega mesta Donecka.

Kot so sporočile ukrajinske oblasti, je bilo od začetka vojne v Severodonecku ubitih približno 1500 ljudi. Med njimi so bili tako vojaki kot civilisti, od nekdanjih 130.000 prebivalcev pa jih je v mestu ostala le še desetina, je danes dejal vodja lokalne vojaške uprave Oleksandr Strjuk.

Po njegovih besedah je mesto tarča nenehnega obstreljevanja. 60 odstotkov stanovanjskih objektov naj bi bilo popolnoma uničenih, do 90 odstotkov stavb pa je poškodovanih in bo potrebnih večjih popravil, njegove besede povzema BBC.

Število ubitih raste tudi v pristaniškem mestu Mariupolj, ki so ga nedavno prevzele ruske sile. Po navedbah poslanca mestnega sveta Petra Andruščenka so reševalci na območju ene od nekdanjih tovarn našli približno 70 trupel, ki so bila pokopana pod ruševinami.