Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je danes sporočilo nemško obrambno ministrstvo, bo Nemčija Ukrajini poslala še en sistem Patriot za krepitev letalske obrambe. Dodalo je, da je sistem iz zaloge nemške vojske in bo takoj dobavljen.

Doslej je Nemčija poslala Ukrajini dva sistema Patriot, ki se je izkazal kot uspešen v obrambi pred rusko agresijo, je zapisalo obrambno ministrstvo v Berlinu.

Na novo pošiljko je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA treba gledati tudi v luči intenzivnih prizadevanj obrambnega ministra Borisa Pistoriusa in zunanje ministrice Annalene Baerbock za prepričanje partnerjev v dobavo več sistemov zračne obrambe za Ukrajino. "Ruski teror zoper ukrajinska mesta in infrastrukturo povzroča neizmerno trpljenje," je zapisal Pistorius.

"Vsakodnevno rakete in brezpilotni letalniki uničujejo vse, kar ljudje potrebujejo za življenje. Z dodatnim sistemom Patriot stojimo ob strani Ukrajincem in krepimo ščit nad njihovimi mesti," je poudarila Baerbock, ki je v začetku aprila pozvala k dodatnim mednarodnim prizadevanjem za dobavo več sistemov zračne obrambe Kijevu.

Zelenski je v zadnjem času večkrat zaprosil za sisteme Patriot za zaščito ukrajinskega zračnega prostora pred ruskimi napadi z raketami in brezpilotnimi letalniki, pred tednom dni pa je dejal, da potrebuje Ukrajina 25 sistemov Patriot, da bi pokrili celotno državo.

Danes je ukrajinski predsednik na omrežju Telegram zapisal, da je imel "pomemben, produktiven" pogovor s Scholzem. "Kanclerju sem hvaležen za odločitev, da dobavi Ukrajini dodatni sistem Patriot, kot tudi rakete za obstoječe sisteme zračne obrambe. Tudi ostale voditelje partnerskih držav pozivam, naj sledijo nemškemu zgledu," je dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na terenu v Harkovu. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na terenu v Harkovu. Foto: Reuters

Sirski opozarja pred slabšanjem razmer na vzhodni fronti

Pomoč Berlina prihaja v kritičnem času za Ukrajino. Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je namreč danes opozoril, da so se razmere na fronti na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh močno poslabšale. Po njegovih besedah so priča "znatni okrepitvi sovražnikove ofenzive po predsedniških volitvah v Rusiji".

Sirski, ki je prevzel položaj februarja, je povedal, da ima ruska stran premoč tako v orožju kot ljudeh, zato se odločajo "za krepitev najbolj problematičnih obrambnih območij z elektronskim bojevanjem in zračno obrambo".

Po ukrajinskih navedbah so razmere težke in napete predvsem na območju mesta Časiv Jar, ki naj bi ga ruske oborožene sile neprestano obstreljevale. Mesto leži 20 kilometrov zahodno od Bahmuta, ki ga je Moskva zavzela maja lani.

Ruske sile po besedah Sirskega nenehno napadajo ukrajinske položaje na vzhodni fronti. "Ponovno se je pojavilo vprašanje doseganja tehnične premoči nad sovražnikom z visokotehnološkim orožjem. Le tako bomo lahko premagali večjega sovražnika," je povedal.

"Druga resna zadeva je nujno izboljšanje kakovosti usposabljanja vojaškega osebja, predvsem pehotnih enot, da bodo čim bolje izkoristili vse zmogljivosti vojaške opreme in zahodnega orožja," je dodal.

V Franciji bodo urili ukrajinske vojaške pilote

Francoski obrambni minister Sebastien Lecornu pa je v petek povedal, da bodo na jugu Francije nudili osnovno urjenje ukrajinskim vojaškim pilotom, ki naj bi pilotirali ameriške lovce F-16. Pri urjenju naj bi pomagale tudi druge države, med njimi Nizozemska, Danska in Romunija.

Generalna direktorica Mednarodne organizacije za migracije Amy Pope je medtem pozvala k povečanju humanitarne pomoči Ukrajini. Po njenih besedah so potrebe "zelo velike", saj več kot 14 milijonov Ukrajincev oz. okoli 40 odstotkov prebivalstva potrebuje pomoč.

Nekdanji poveljnik poveljstva britanskih sil Richard Barrons pa je posvaril, da bi Rusija lahko Ukrajino premagala že letos. Kot je povedal Barrons za BBC, obstaja "resna nevarnost", da Ukrajina letos vojno izgubi.

Razlog pa je, da "lahko Ukrajina dobi občutek, da ne more zmagati". "In ko pride do te točke, zakaj bi si ljudje želeli še naprej boriti in umirati, samo da branijo tisto, česar se obraniti ne da?"

Ukrajinskim silam namreč kronično zmanjkuje streliva, vojakov in zračne obrambe. Njena dolgo napovedovana protiofenziva lani ni obrodila sadov, Moskva pa se zdaj pripravlja na poletno ofenzivo.