Kijev je umik ukrajinskih sil z območja Vovčanska pojasnil z željo
Kijev je umik ukrajinskih sil z območja Vovčanska pojasnil z željo "po ohranitvi življenj vojakov". Foto: EPA

Zavzetje ukrajinskega mesta, ki leži pet kilometrov od meje z Rusijo, je najvidnejši uspeh za ruske sile, potem ko so v petek vdrle v harkovsko regijo in s tem prisilile Kijev, da je tja poslal okrepitve z drugih bojišč.

"Razmere so izjemno težke. Sovražnik zaseda položaje na ulicah mesta Vovčansk," je na Facebooku sporočil vodja mestne patruljne policije Oleksij Harkivski, ki je povedal, da policija ostaja v mestu in nadaljuje z evakuacijo prebivalcev. Od petkovega začetka ruske ofenzive so iz Vovčanska in obmejnih območij evakuirali skoraj 8000 ljudi.

V torek je ukrajinska vojska sporočila, da so se njene enote umaknile na "ugodnejše" položaje na dveh območjih v regiji, vključno z Vovčanskom.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Dmitro Lazutkin je dejal, da je "nekaj" ruskih pehotnih skupin vstopilo v mesto, za katero vojaški analitiki menijo, da ga mora Moskva zavzeti, če hoče nadaljevati ofenzivo.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi pa so preboj dosegle tudi v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine.

Tam naj bi ruska vojska ponovno zavzela vas Robotine, kar ima simboličen pomen predvsem zato, ker gre za kraj, ki so ga ukrajinske sile osvobodile med sicer v veliki meri neuspešno lansko protiofenzivo.

Ukrajinski predsednik Zelenski je zaradi težkih razmer na bojišču odpovedal napovedan obisk Španije in Portugalske. "Volodimir Zelenski je ukazal, da se vsi mednarodni dogodki, načrtovani za prihodnje dni, preložijo in uskladijo novi datumi," je na Facebooku zapisal njegov tiskovni predstavnik Sergij Nikiforov.

Kijev sicer zatrjuje, da ruski napad na severovzhod ne predstavlja neposredne grožnje mestu Harkov, kjer živi 1,3 milijona ljudi.

Putin pohvalil vojaške uspehe

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je vrhovni poveljnik ruskih sil, je na sestanku, ki se ga je udeležil tudi novi obrambni minister Andrej Belorusov, poudaril, da njihove sile vsak dan krepijo svoje položaje vzdolž fronte. Kot navaja portal ruske tiskovne agencije Tass, je Putin ob tej priložnosti poveljnikom vojske čestital ob nedavnem dnevu zmage, ki so ga v Moskvi obeležili 9. maja.

Iz Vovčanska so od petka evakuirali že več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Iz Vovčanska so od petka evakuirali že več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Prestrežene rakete nad Krimom

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so preprečili obsežen ukrajinski napad na Sevastopol na Krimskem polotoku, nad katerim so prestregli in sestrelili deset raket ATACMS, ki jih je ponoči izstrelila ukrajinska vojska.

Moskva ni poročala o škodi v ukrajinskem napadu, medtem ko je ruski guverner Sevastopola Mihail Razvožajev sporočil, da so ostanki raket padli na stanovanjsko območje, vendar pri tem ni bil nihče poškodovan.

Po poročanju ruskega obrambnega ministrstva je bilo nad obmejno Belgorodsko oblastjo uničenih devet ukrajinskih brezpilotnih letal in več raket, ki jih je izstrelila Ukrajina. Še pet brezpilotnih letal je bilo uničenih nad rusko Kursko oblastjo in tri nad Brjansko oblastjo.

Moskva je v zadnjem času obtožila Ukrajino, da vse pogosteje uporablja taktične raketne sisteme ATACMS, ki jih ukrajinskim silam dobavljajo ZDA. Neimenovani ameriški uradnik je sporočil, da v Ukrajino že prihajajo sistemi ATACMS in sistemi protizračne obrambe, ki jih je po prejšnji mesec potrjenem svežnju vojaške pomoči Kijevu odobril predsednik Joe Biden.

Rusija si je Krim nezakonito priključila leta 2014, kar je naletelo na obsodbe s strani zahodnih zaveznikov oblasti v Kijevu.

Težke razmere za gospodarstvo

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je opozorila, da vojna terja vse večji davek za razdejano ukrajinsko gospodarstvo ob stopnjevanju ruskih napadov na elektrarne, medtem ko Kijev na bojišče pošilja vse več delovno aktivnih ljudi.

Rakete ATACMS imajo doseg do 300 kilometrov. Foto: Reuters
Rakete ATACMS imajo doseg do 300 kilometrov. Foto: Reuters

Kot Guardian navaja zadnje poročilo EBRD-ja, vojna v Ukrajini ni škodljiva samo za gospodarstvi obeh vojskujočih strani, ampak tudi na njune sosede. Tako je po besedah glavne ekonomistke pri banki Beate Javorcik napoved letošnje gospodarske rasti za regijo znižala s 3,2 odstotka na tri odstotke.

Ukrajinsko gospodarstvo se je leta 2022, ko je državo napadla Rusija, skrčilo za skoraj tretjino, nato pa se je lani znova malce okrepilo.

"Vojna se zaostruje. Mobilizacija dodatnih ljudi za boj bo prizadela gospodarstvo, uničenje proizvodnje električne energije pa bo imelo posledice. Razmere so zahtevne," je Javorcik povedala v pogovoru za Guardian.

Siloviti ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v marcu in aprilu so proizvodnjo električne energije zmanjšali za 40 odstotkov, zaradi česar bo država prisiljena uvažati več elektrike. Moskva je zatrdila, da so napadi odgovor na ukrajinske napade na ruskem ozemlju.

ZDA napovedale slabi dve milijardi evrov dodatne pomoči

Sorodna novica Antony Blinken v Kijevu: Rusija mora plačati za obnovo Ukrajine

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes v Kijevu napovedal dodatno vojaško pomoč ukrajinskim silam v višini dveh milijard dolarjev oz. nekaj več kot 1,8 milijarde evrov.

Dodatno vojaško pomoč je Blinken napovedal na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Denar bo namenjen zagotavljanju orožja in investicijam v ukrajinsko infrastrukturo. Ukrajini bodo z njim tudi pomagali pri nakupih vojaške opreme iz drugih držav.

Blinken je ponovil zavezanost Washingtona zagotavljanju vsega potrebnega za ukrajinski uspeh na bojiščih. "Vsi, ki vas mika, da bi stavili proti Ukrajini, tega ne storite," je posvaril prvi mož ameriške diplomacije in izrazil prepričanje, da bosta Ukrajina in ZDA skupaj "prebrodili težke trenutke", poroča britanski BBC.

Ob tem je podobno kot njegov britanski kolega David Cameron izjavil, da se lahko Ukrajina sama odloči, ali bo z dobavljenim ameriškim orožjem napadala cilje na ozemlju Rusije. "Doslej nismo spodbujali ali omogočali napadov zunaj Ukrajine, vendar se mora Ukrajina na koncu sama odločiti, kako bo vodila to vojno," je dejal.

V začetku meseca je Cameron med obiskom v Kijevu Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo Združenega kraljestva in dejal, da se lahko Ukrajina sama odloči, kako bo dobavljeno britansko orožje uporabila. London po njegovih besedah nima zadržkov do napadov na cilje v Rusiji.

Kuleba je na novinarski konferenci izpostavil, da Ukrajina nujno potrebuje sedem sistemov zračne obrambe, dobave pa da se morajo odvijati hitreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek se je Blinken sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu zagotovil, da je ameriško orožje na poti. To je sicer njegov četrti obisk v Kijevu od začetka ruske invazije.