Sistem zračne obrambe Patriot. Foto: Reuters
Sistem zračne obrambe Patriot. Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je sporočila, da je prestregla pet izmed šestih izstrelkov in vseh 24 brezpilotnih letalnikov, ki so jih ruske sile ponoči poslale nad šest ukrajinskih regij. V več mestih so se zato ponoči oglasile opozorilne sirene pred zračnimi napadi. V napadih je bilo poškodovanih več ljudi.

Protizračni sistemi so uničili tudi vse izstrelke in brezpilotnike, ki so se približevali Kijevu, je potrdil vodja vojaške uprave v mestu Sergij Popko, so pa ostanki zadeli industrijski objekt, ki je zagorel.

V popoldanskih urah so nato ruske sile napadle rojstni kraj Zelenskega Krivi Rog, od koder pristojni poročajo o visokem številu žrtev. Ta kraj v Dnipropetrovski oblasti je bil sicer že tarča nočnih napadov.

Ukrajina je od začetka vojne okrepila zračno obrambo nad prestolnico, kjer običajno napadi ne povzročijo večje škode. Po tokratnem nizu napadov je sicer izbruhnilo več požarov v okolici Kijeva, pri čemer je bil ranjen moški. Na območju Dnipropetrovska na vzhodu države pa so bili v napadu z brezpilotnikom ranjeni trije ljudje.

Še en Patriot za Ukrajino

Po poročanju ameriških medijev bo Washington Ukrajini poslal še en sistem zračne obrambe Patriot. Kot pišejo, je predsednik Joe Biden že odobril dobavo še enega omenjenega sistema Kijevu, uradno pa naj bi to sporočil v kratkem. To bi bil drugi tovrstni sistem, ki bi ga ZDA zagotovile Kijevu od začetka ruske invazije februarja leta 2022. Nov sistem naj bi prišel iz Poljske, na frontno linijo v Ukrajini pa bi ga lahko namestili že v prihodnjih dneh.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je večkrat pozval ZDA, naj Ukrajini pošljejo sistem Patriot, ki je sicer ameriške izdelave.

Pripadniki bataljona Azova v bojih v Doneški oblasti na začetku aprila letos. Foto: Reuters
Pripadniki bataljona Azova v bojih v Doneški oblasti na začetku aprila letos. Foto: Reuters

ZDA odpravile prepoved pošiljanja orožja bataljonu Azov

ZDA so medtem odpravile dolgoletno prepoved dobave orožja in usposabljanja spornega ukrajinskega bataljona Azov, ki je zdaj del ukrajinske vojske, a je bil v preteklosti večkrat predmet polemik zaradi domnevnih povezav s skrajno desnimi skupinami in neonacistično ideologijo. Bataljon je bil leta 2014 ustanovljen kot prostovoljna enota, nato pa je postal del ukrajinske nacionalne garde in je imel odločilno vlogo pri obrambi mesta Mariupol leta 2022. Čeprav je mesto po hudi bitki padlo v ruske roke, so njihovi borci v Ukrajini prepoznani kot junaki in simbol ukrajinskega odpora.

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da "postopek preverjanja ni pokazal nobenih dokazov o grobih kršitvah človekovih pravic" pripadnikov omenjenega bataljona.

Pripadniki bataljona Azov so ameriško odločitev pozdravili in dodali, da so "ruske laži dobile uničujoč udarec". Moskva je medtem ameriško odločitev obsodila, predstavnik Kremlja je dejal, da so se ZDA "pripravljene celo spogledovati z neonacisti, da bi zatrle Rusijo".

Ukrajinska zračna obramba je ponoči sestrelila več deset ruskih brezpilotnih letalnikov in raket