Znotraj Slonokoščene obale, ki je v grobem razdeljena na Ouattarajev sever in Gbagbojev jug, je že več kot milijon razseljenih ljudi. Foto: EPA
Znotraj Slonokoščene obale, ki je v grobem razdeljena na Ouattarajev sever in Gbagbojev jug, je že več kot milijon razseljenih ljudi. Foto: EPA
Krvava Slonokoščena obala

Ouattara, ki je na jesenskih volitvah tesno premagal Laurenta Gbagboja, je po zadnjih propadlih pogajanjih, s katerimi naj bi mu predhodnik prepustil oblast nad razcepljeno državo, sprožil obsežno ofenzivo.

Iz zapora v Abidžanu je po spopadu pobegnilo okoli 5.000 zapornikov. Vrata zapora, v katerem je sicer prostora za okoli 3.000 zapornikov, naj bi odprle sile, zveste Ouattaru.

Ouattarajeve vojaške enote so v sredo zasedle uradno glavno mesto države Jamusukro, ki leži v notranjosti države, okoli 240 km severneje od desetkrat večjega Abidžana, ki je gospodarsko in finančno središče države in tudi glavno oporišče Gbagboja. Iz de facto prestolnice še naprej beži na tisoče ljudi, v mestu pa se nadaljujejo napadi Gbagbojevih mladih milic.

Bitka za izvoz kakava
Sile izvoljenega predsednika so se usmerile proti pristaniškemu mestu San Pedro na zahodu države. San Pedro je največje pristanišče v državi in glavna izvozna točka za kakav, ki je osnovno izvozna surovina Slonokoščene obale. Nekoliko pred polnočjo so vojaki s severa vstopili v mesto, zatem pa se je zaslišalo močno streljanje. V nočnih urah so "severnjaki" povsem prevzeli nadzor nad mestom in pristaniščem.

Z nadzorom nad San Pedrom bolahko Ouattara, ki že obvladuje celotni osrednji in severni del države, začel nemoteno izvažati kakav in tropski les, s čimer bi se njegove sile lahko osvežile in finančno okrepile. Slonokoščena obala je sicer največja izvoznica kakava na svetu.

Kdaj bo Gbagbo priznal poraz?
V zadnjih mesecih je po novih zaostritvah v državi, ki še ni premagala sporov po državljanski vojni 2002-2007, z domov pobegilo že okoli milijon ljudi, okoli 500 pa jih je bilo ubitih v zadnjem nasilju.

O neurejenih razmerah v zahodnoafriški državi je zasedal tudi Varnostni svet, ki je na predlog Nigerije in Francije sprejel sankcije proti Laurentu Gbagboju, ki že pol leta noče sprejeti izida predsedniških volitev. Gbagboju, njegovi družini in najtesnejšim sodelavcem so prepovedali potovanja in države pozvali k zamrznitvi njihovega premoženja.

Krvava Slonokoščena obala