gibanje besa sicer ni sodelovalo pri organizaciji nedavnih protivladnih protestih  (na fotografiji) v Skopju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
gibanje besa sicer ni sodelovalo pri organizaciji nedavnih protivladnih protestih (na fotografiji) v Skopju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vsealbanski shod v Makedoniji

Tokratni protest organizira gibanje Besa, ki se 17. maja ni pridružilo protestu makedonske levosredinske Socialnodemokratske zveze Makedonije SDSM in številnih nevladnih organizacij, na današnji protest v kampu pred vlado pa vabi tudi somišljenike, ki protest nadaljujejo.
Besa ni zadovoljna, ker SDSM med t. i. bombami - prisluhi telefonskih pogovorov, ni objavil tudi posnetkov, ki bi obremenjevali albansko vladno Demokratsko unijo za integracijo - DUI, čeprav obstajajo. Od objave posnetka, ki bi operacijo Monstrum pred tremi leti, ko so za uboj petih Makedoncev prijeli domnevne albanske islamske skrajneže, postavil v novo luč, je SDSM odstopil zaradi krvave akcije v Kumanovu 9. in 10. maja, torej iz varnostnih razlogov.

Prisluhi naj bi bili avtentični
Sicer so nemški preiskovalci za Al Džaziro potrdili, da je vsaj eden izmed prisluhov, v katerem nastopa premier Nikola Gruevski, avtentičen, iz česar je mogoče sklepati, da so avtentični vsi posnetki, ki trenutno oblast obremenijo korupcije in drugih nepravilnosti.

Albansko gibanje Besa meni, da pritiski na albanski del vladne koalicije za zdaj niso bili dovolj veliki, zato zahteva izstop vseh ministrov Demokratske unije za integracijo iz vlade, pa tudi kazenski pregon predsednika DUI-ja in nekdanjega poveljnika Osvobodilne vojske Alija Ahmetija.

Predčasne volitve aprila naslednje leto
Po ocenah analitikov vodja SDSM-ja Ahmetija ni napadel, ker ga potrebuje za oblikovanje morebitne nove koalicije po predčasnih volitvah, ki naj bi bile aprila naslednje leto. Med tem Ahmeti še vedno stoji ob strani premierju in vodji desnosredinske VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu, ki je dejal, da je pripravljen odstopiti konec leta, in ne takoj, kot zahteva SDSM.

Takrat je Gruevski pripravljen tudi v oblikovanje prehodne vlade, pri čemer ga je podprl tudi komisar Johannes Hahn, ki vodi dialog med sprtima stranema. Zaev za zdaj v to ne privoljuje, saj meni, da je odstop skorumpirane oblasti nujen za izvedbo poštenih volitev.

Vsealbanski shod v Makedoniji