Zadnje Vučićevo predvolilno zborovanje v Beogradu. Vučić je najmočnejši srbski voditelj od Slobodana Miloševića dalje. Hkrati je tudi prvi srbski voditelj, ki ima tako podporo zahoda kot vzhoda, medtem ko na domačem terenu zna loviti ravnotežje tako med proevropskimi kot med proruskimi Srbi in srbskimi nacionalisti. Foto: EPA
Zadnje Vučićevo predvolilno zborovanje v Beogradu. Vučić je najmočnejši srbski voditelj od Slobodana Miloševića dalje. Hkrati je tudi prvi srbski voditelj, ki ima tako podporo zahoda kot vzhoda, medtem ko na domačem terenu zna loviti ravnotežje tako med proevropskimi kot med proruskimi Srbi in srbskimi nacionalisti. Foto: EPA

Zadnje predsedniške volitve v Srbiji so bile pred petimi leti, zadnje parlamentarne pa pred dvema letoma, ko je večji del opozicije volitve bojkotiral, je Vučićeva stranka namreč osvojila absolutno večino. Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin, bi lahko bilo na volitvah še najbolj napeto v Beogradu.

Vučićeva Srbska napredna stranka je na zadnjih volitvah dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, njihovi dozdajšnji koalicijski partnerji, stranka Socialistična partija Srbije (SPS) Ivice Dačića pa 32 sedežev. Vučić je že nekaj mesecev pozneje napovedal, da bo mandat novega sklica parlamenta in vlade samo leto in pol ter da bodo predčasne parlamentarne volitve potekale najpozneje 3. aprila 2022, skupaj s predsedniškimi. Poleg parlamentarnih in predsedniških volitev pa bodo jutri potekale še lokalne volitve v Beogradu in 11 občinah.

Mir, stabilnost, Vučić je kratek slogan Vučića. "Edino, kar ste lahko slišali od njih, je bilo sovraštvo do nas. Začeli so napadati ljudi, ki so nas podprli. Rekli so, da nam Nikola Jokić (košarkar v Ligi NBA) ni izrazil podpore. Je, izrazil jo je," je svoje volivce na sklepnem dogodku volilne kampanje v četrtek v Beogradu nagovarjal Vučić. Dvorana je bila premajhna za vse, ki so prišli tja – tudi organizirano, je poročal Anžin.

SNS gre letos na volitve v koaliciji s SPS-om, Enotno Srbijo (JS), Zvezo vojvodinskih Madžarov (SVM), Gibanjem socialistov in stranko upokojencev PUPS.

Ko so pred kamero pripadniki opozicije – najmočnejši opozicijski blok, ki se mu obeta nekaj manj kot 15 odstotkov glasov, je kampanjo končal na dežju –, pa je, kot bi govorili o drugi državi, je poročal Anžin. "Vladajo partija, tovarišija in mafija. Pošteni pa državo zapuščajo," je dejala Marinika Tepić, kandidatka za premierko koalicije Združeni za zmago Srbije. "Do konca tega srečanja jo bo zapustilo deset ljudi."

"Nikogar nismo prisilili, da je prišel sem. Nikogar nismo izsiljevali, kupili ali ustrahovali," je dejal Dragan Đilas, predsednik Stranke svobode in pravice. "To nam bo čez štiri dni prineslo zmago."

Srbija pred volitvami

Vučić v medijih daleč najbolj prisoten

Medijski monitoring organizacije Crta je pokazal, da se je zastopanost vladajoče stranke SNS v prvem delu kampanje sicer zmanjšala s 85 na 72 odstotkov, Vučić pa je še vedno zavzemal 85 odstotkov medijskega prostora. Mediji so o njem večinoma pisali nevtralno, 20 odstotkov pa negativno.

Preostalim sedmim predsedniškim kandidatom so mediji namenili le 15 odstotkov časa, med njimi največ kandidatu koalicije NADA Milošu Jovanoviću in kandidatu koalicije Združeni za zmago Srbije Zdravku Ponošu. O njem so mediji večinoma poročali negativno.

Kot pravi Anžin, je vprašanje, ali bo Vučić na predsedniških volitvah slavil tako prepričljivo, kot si sam želi. "Sam pravi, da bo razočaran, če ne bo zmagal v 1. krogu, in to z vsaj 60 odstotki glasov. Če bi bil 2. krog, bi se lahko namreč karte premešale povsem na novo. Drugo vprašanje je, ali bo napredna stranka znova osvojila absolutno večino. Zadnje raziskave kažejo, da bi jo sicer lahko, a bo tesno. Vsekakor bo imela tokrat v parlamentu opozicijo, pred dvema letoma je ni bilo, ker je večina opozicije volitve bojkotirala."

Vprašanje je tudi, koliko strank se bo uvrstilo v parlament. "Mogoče znova tudi obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj. Še najbolj odprt je Beograd, ki bi ga opozicija teoretično lahko osvojila. Sami so prepričani, da se bo to zgodilo. Med novimi političnimi silami, ki bi k temu lahko pripomogle, je tudi zelena koalicija Moramo. Opozicija upa, da se bo v Beogradu zgodilo nekaj velikega in bo to začetek padca srbske nacionalne vlade, ki v Srbiji vlada že 10 let," je dejal Anžin. V Beogradu Vučić in njegov SNS izgubljata podporo zaradi številnih nerešenih afer, inflacije in podražitev v času svetovne energetske krize. Podražitve živil in energentov so razlog za nezadovoljstvo tudi v drugih delih države, svoje pa je k temu v zadnjem mesecu prispevala še vojna v Ukrajini.

Opozicijski kandidat Zdravko Ponoš. Foto: EPA
Opozicijski kandidat Zdravko Ponoš. Foto: EPA

Za poslanske stolčke 18 strank in zavezništev

Za poslanske sedeže se bo sicer potegovalo 18 strank in zavezništev, ki, kot opozarjajo srbski analitiki, večinoma pripadajo desnici.

Kot pravi Anžin, je vladajoča stranka dobro delujoč strankarski stroj, ima okoli 800.000 članov, vsak 9. Srb je član te stranke. "In od strankarske knjižice je lahko odvisno marsikaj. Tako kot ob vsakih volitvah tudi tokrat poročamo o pritiskih na volivce, o tem, da morajo pošiljati z volišč fotografije glasovnice in osebnega dokumenta. Zdaj krožijo nasveti, kako to storiti, pa potem še vedno izbrati kandidata, ki ga želiš, in ne tistega, ki ga moraš. Svoje opravijo tudi številni provladni mediji. Vučić je imel v zadnjih dneh dolge pogovore na vseh televizijah, ni pa ga bilo na nobenem soočenju."

Vučić je imel sicer veliko tudi drugih priložnosti za govore o gospodarskem napredku države. Poudarjal je pomoč države podjetjem in državljanom med pandemijo z okoli 8,5 milijarde evrov, izgradnjo infrastrukture, cest in železniških prog, odpiranje novih tovarn in velike tuje naložbe. Prav ta mesec je odprl tudi nov odsek železniške proge med Novim Sadom in Beogradom, ki bo del proge od Beograda do Budimpešte. Ob tej priložnosti mu je politično podporo s svojim obiskom izrazil tudi njegov madžarski kolega Viktor Orban, ki se je v družbi z Vučićem na hitrem vlaku popeljal od Beograda do Novega Sada.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev, čeprav poznavalci ocenjujejo, da jih je v resnici več kot milijon manj. Leta 2020 je na volitve odšlo 48,93 odstotka volivcev, od volitev leta 2008 pa volilna udeležba nikoli ni presegla 60 odstotkov, kažejo podatki republiškega zavoda za statistiko. Kosovski Srbi bodo svoj glas lahko oddali v štirih mestih v Srbiji, in sicer v Bujanovcu, Raški, Kuršumliji in Tutini. Državljani Srbije s prebivališčem v Črni gori pa bodo lahko glasovali v Črni gori, in sicer v Budvi, Beranah in Sutomoru. Volitve v Srbiji bodo letos tudi pod drobnogledom Evropskega parlamenta, ki bo tja poslal delegacijo za spremljanje volitev. Delegacija, ki jo bodo sestavljali evropski poslanci, bo izvedbo volitev spremljala od 1. do 4. aprila.

Ščekić: Vučićeva stranka je mašinerija, ki golta ljudi

Kot pravi Jakša Ščekić, politični analitiki in nekdanji novinar, je Vučić svojo stranko spremenil v silno mašinerijo, ki golta ljudi. "Če hočete imeti v Srbiji resen posel ali v svetu umetnosti posneti film, morate biti del te mašinerije."

Volivce razdvaja odnos do Vučića, k temu dodaja Dušan Spasojević s fakultete za politične vede. "Na tem je opozicija utemeljila svojo kampanjo. Kritizirala je Vučića, pomanjkanje demokracije in to, da so naprednjaki uničili srbske ustanove."

Do zdaj so bili v Uniji pripravljeni spregledati marsikaj, da je le na Balkanu vladal mir, a po volitvah se bo pritisk na Srbijo, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji, zaveznici pri vprašanju Kosova, kjer volišč za Srbe ne bo, gotovo povečal, je še poročal Anžin.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kako je ruska ofenziva vplivala na volitve v Srbiji?

"Dogajanje je v ozadje potisnilo teme, ki jih je opozicija želela poudariti: vladavino prava, delujoče neodvisne institucije, mediji, tudi okoljska vprašanja. Vemo, kako so s protesti ustavili načrte Ria Tinta in nato do četrtka zbirali podpise za referendum, s katerim bi potem popolnoma preprečili izkopavanje litija in bora. Čeprav ima Vučić veliko težavo, mu prav zelo škodovalo vse skupaj v resnici ni. Spremenil je svoj slogan v mir in stabilnost, pravi, da je on porok miru in stabilnosti na Balkanu. Srbija je podprla obsodbo Rusije v Združenih narodih, ni pa podprla sankcij. Zdi se, da sta Evropa in ZDA s pritiskom pred volitvami malce počakali, gotovo pa se bo nadaljeval po volitvah."

Kot pravi Anžin, ima Vučić srečo, ker je opozicija glede vprašanje Rusije in Ukrajine precej razdeljena. "En del zahteva, da odločneje podprejo Rusijo, drugi del pa, da se je treba postaviti na stran Ukrajine s sankcijami proti Rusiji. In seveda bo Vučić skušal čim dlje sedeti na dveh stolčkih in predvsem upal na to, da se bodo začele kazati razpoke v EU-ju, nekaj smo jih že videli, denimo pri Madžarski, in da bo EU bistveno popustil v prihodnjih tednih in mesecih," je še dejal dopisnik.