Kosovski premier Albin Kurti. Foto: EPA
Kosovski premier Albin Kurti. Foto: EPA

Odnosi med Beogradom in Prištino so se še zaostrili, potem ko je sodniški svet v Prištini suspendiral predsednico sodišča v Mitrovici, ker se je v Beogradu udeležila sestanka s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in predstavniki kosovskih Srbov, razširile pa so se informacije, da bodo zamenjali tudi vse druge srbske predstavnike v kosovskih institucijah – med njimi policiste –, ki so se udeležili tega sestanka.

Kot je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin, je Vučić kosovskega premierja Albina Kurtija obtožil, da želi zrušiti mir. "S svojimi odločitvami želi Kurti napasti srbski narod povsod, kjer ta živi, tako na jugu kot na severu Kosova. Srbija želi ohraniti mir. Moje zadnje sporočilo je: kar koli bodo naredili, bo Srbija stala ob svojem narodu," sporoča Vučić, pa tudi, da bruseljski sporazum ne obstaja več.

Kurti, ki trdi, da bi morali v Beogradu uradno zaprositi za možnost glasovanja na Kosovu, tega pa Srbi nočejo storiti, saj so prepričani, da bi s tem Kosovo priznali, pravi, da ni seznanjen o menjavah srbskih predstavnikov, o sodnici v Mitrovici pa ni odločal on, ampak sodniški svet.

Trdi, da so na Kosovu identificirali deset srbskih desničarskih ekstremističnih organizacij, ki naj bi poskušale destabilizirati varnostne razmere na Kosovu.

Nekateri opazovalci menijo, da je Kurti z vztrajanjem, kljubovanjem mednarodni skupnosti in ignoriranjem preteklih dogovorov, ko so volitve, nadzorovali mednarodni opazovalci, ustrelil sam sebe v koleno, hkrati pa dal pred volitvami Vučiću, ki vse težje sedi na dveh stolih, tudi proruskem, nov zagon.

Na stotine Srbov, ki trdijo, da so žrtve kosovskega institucionalnega nasilja, da jih ponižujejo in želijo pregnati, se je spravilo na ulice.

Vsi ti ljudje, ki živijo tu in južneje, so preživeli veliko, po bruseljskem sporazumu imamo razmere, ko se bojimo za svoja življenja, življenja družin in otrok, pravi minister kosovske vlade iz srbske liste Goran Rakić.

Srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin je dejal celo, da so kosovske odločitve prvi korak na poti, ki bo Srbe potisnil v oborožene spopade, a šlo naj bi za izjavo, izrečeno v predvolilnem žaru.