Največ primerov okužbe z ebolo so zaznali ravno v Liberiji. Foto: Reuters
Največ primerov okužbe z ebolo so zaznali ravno v Liberiji. Foto: Reuters
false
Čeprav so raziskovalci razvijali cepivo proti eboli, uradnega cepiva še ni. Foto: Reuters

Po okužbi z virusom ebole mine od osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavijo se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri hujših oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, pojavi se šok, ki se konča s smrtjo bolnika. V Liberiji niso zaznali novega primera okužbe 42 dni.

"Danes WHO razglaša konec zadnjega izbruha ebole v Liberiji, vse znane verige prenosa v zahodni Afriki so bile prekinjene," so sporočili iz te organizacije Združenih narodov. V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji so našteli kar 99 odstotkov vseh primerov okužb z ebolo, za katero je umrlo 11.300 ljudi, okužilo pa 29.000.

Virus bi se lahko pojavil
Strokovnjaki WHO-ja opozarjajo, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj virus, recimo v spermi preživelih oziroma ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev.

Epidemija ebole se je začela decembra 2013 v Gvineji in se razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države. V Sierri Leone so konec epidemije razglasili 7. novembra lani, v Gvineji pa 29. decembra. Te tri zahodnoafriške države je ebola najhuje prizadela. Posamezne primere okužb in smrti so odkrili tudi v drugih državah sveta.

Dve leti od izbruha smrtonosne bolezni
Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije se je najhujši izbruh ebole od odkritja tega virusa leta 1976 začel v vasi Gueckedou v Gvineji konec decembra 2013. Od tam naj bi se s potniki razširil v sosednji Liberijo in Sierro Leone, nato pa predvsem zaradi letalskega prometa še v sedem držav, ki pa so bile prizadete občutno manj.

Zahodne države so ponudile le malo pomoči, vse dokler niso začeli obolevati tuji humanitarni delavci, ki so se vrnili v domovino na zdravljenje, kar je sprožilo skrbi o vsesplošni pandemiji - zaradi ebole je v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji umrlo najmanj 500 zdravstvenih delavcev.

WHO je zaradi ebole spremenil pravila ravnanja in smernice v primerih epidemij, s katerimi naj bi bil bolje pripravljen na podobne katastrofe v prihodnosti.

Uradnega cepiva za zdaj ni
Za ebolo sicer ni nobenega potrjenega in popolnoma preverjenega cepiva za uporabo na ljudeh. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo zatrdil, da je Rusija razvila cepivo. A ob tem ni razkril, kdo ga je razvil in ali je že prestalo klinične preizkuse.

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic. Je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, ki ga prenašajo divje živali, predvsem netopirji. Kako je prišlo do prenosa virusa z živali na človeka, še ni popolnoma raziskano, predvidevajo pa, da z uživanjem mesa živali, zaradi česar so tudi prepovedali uživanje mesa sadjejedih netopirjev.