Od Litvinenkove smrti minevajo štiri leta. Foto: EPA
Od Litvinenkove smrti minevajo štiri leta. Foto: EPA
Litvinenkovi zadnji dnevi. Foto: Reuters

Tajno poročilo, ki opisuje srečanje med nekdanjim vodjem Cie in nekdanjim funkcionarjem KGB-ja leta 2006, bo najverjetneje ponovno podžgala diplomatski spor glede Litvinenkovega nerazrešenega umora tisto leto, ki so ga številni strokovnjaki povezali neposredno s Kremljem.
WikiLeaks je depešo objavil, potem ko so se odnosi med Moskvo in Londonom že tako poslabšali zaradi britanske odločitve, da izžene rusko parlamentarno raziskovalko, ki jo sumijo vohunjenja.

Poročilo, ki ga je sestavilo osebje v ameriškem veleposlaništvu v Parizu, opisuje "prijateljski sestanek ob večerji 7. decembra z veleposlanikom Henryjem Crumptonom in posebnim ruskim predsedniškim predstavnikom Anatolijem Safonovim", dva tedna po tem, ko je Litvinenkova smrt zaradi zastrupitve s polonijem sprožila mednarodni lov za njegovimi morilci.
Brez Kremlja ne bi šlo?
Med večerjo sta Crumpton, ki je vodil Cijine operacije v Afganistanu, preden je postal ameriški ambasador za boj proti terorizmu, in Safonov, nekdanji general KGB-ja, razpravljala o načinih, s katerimi bi državi lahko sodelovali v boju proti terorizmu. Safonov je povedal, kako ceni dozdajšnja ameriško-ruska skupna prizadevanja, dejal pa naj bi tudi, da Rusija ni vpletena v Litvinenkov umor.

Safonov je pozneje izjavil, da so ruske oblasti v Londonu vedele za posameznike in jim sledile, ko so v mesto prinašali radioaktivne substance, a da so jim Britanci dejali, da so pod nadzorom - preden so Litvinenka nato zastrupili. To trditev bodo mnogi najverjetneje zavrnili kot neroden poskus Moskve, da bi se oprala obtožb, da so bili v umor vpleteni ruski agenti.
Moskva trdi, da z umorom ni povezana, a strokovnjaki za vohunstvo trdijo, da umor ne bi bil mogoč brez podpore Kremlja. Malo pred smrtjo je Litvinenko dejal, da se je na dan, ko je zbolel, srečal z dvema nekdanjima agentoma KGB-ja, Dmitrijem Kovtunom in Andrejem Lugovojem. Oba moška zanikata, da bi kar koli zagrešila, a Velika Britanija je zaprosila za Logovojevo izročitev.

Vdova z novimi dokazi
Nove dokaze, ki povezujejo Rusijo z Litvinenkovo smrtjo, je nedavno priskrbela njegova vdova Marina - gre za dokumente, sodeč po katerih so ruske varnostne sile v Londonu v tednih pred zastrupitvijo zasegle polonij. Moskva to zanika.
Obtožbe, da so britanske oblasti nadzorovale morilce, bodo najverjetneje vzbudile vprašanja o tem, ali je bil Litvinenko v dneh pred umorom opozorjen, da je njegovo življenje v nevarnosti. Številnim ljudem, ki jim je zadeva poznana, se zdijo Safonove trditve malo verjetne. Kljub temu pa opazke - ki dejansko postavljajo pod vprašaj sposobnost britanskih varnostnih sil - ne bodo ravno koristile odnosom med Londonom in Moskvo.