Islandija naj bi bila cilj Snowdna. Foto: EPA
Islandija naj bi bila cilj Snowdna. Foto: EPA

"Njegov zastopnik je po mojem vedenju imel neformalne pogovore s predstavniki nekaj ministrstev, vendar nobenih formalnih pogovorov," je med obiskom na Švedskem dejal islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson.

Snowden je razkril tajni program skrivnostne ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) za zbiranje podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih spleta, zaradi česar je postal eden najhujših ameriških sovražnikov, ki so mu domači politiki drug za drugim lepili oznako izdajalca.

Trenutno se Snowden skriva v Hongkongu, po besedah Gunnlaugssona pa bi moral biti na Islandiji, če bi hotel zaprositi za politični azil. "Torej glede na to, da ni v državi, tega ne morem komentirati," je dejal islandski premier.

Islandska notranja ministrica Hanna Kristjansdottir je v torek povedala, da je v stik z oblastmi v Reykjaviku stopil tiskovni predstavnik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson, ki je želel o Snowdnu govoriti s predstavnikom ministrstva.

V pogovoru v spletni klepetalnici britanskega časopisa Guardian je Snowden kot eno izmed držav, ki delijo podobne vrednote kot on, imenoval prav Islandijo.

Po mnenju poznavalcev razmer na otoku se nova desnosredinska vlada v Reykjaviku v nasprotju s prejšnjo levosredinsko verjetno ne bo spuščala v konflikt z ZDA.