Zagovorniki marihuane menijo, da prohibicija ni pravi način. Foto: EPA
Zagovorniki marihuane menijo, da prohibicija ni pravi način. Foto: EPA

Kalifornija je bila prva država, ki je dovolila uporabo marihuane v zdravstvene namene, kljub temu pa je mamilo ostalo nezakonito. Med gospodarsko krizo pa skušajo ljubitelji rastline slednjo legalizirati, pod pretvezo, da bi država lahko zaslužila mastne denarce od pobiranja trgovskih davkov.

Letos so v mestu Oakland res začeli prodajati marihuano, a tisto v zdravstvene namene, in od njene prodaje država seveda pobere davek. Znano je, da je država Arnolda Schwarzeneggerja zadolžena za več milijard dolarjev, kar je povzročilo velik primanjkljaj v državni blagajni.

Richard Lee, ki vodi "univerzo kanabisa" (cannabis college) v predelu Oaklanda, ki se imenuje tudi Oaksterdam, meni, da je industrija prodaje marihuane ocenjena na 15 milijard dolarjev, samo od davkov pa bi lahko zaslužili 1,5 milijarde dolarjev.

Za Sky News je dejal: "Čeprav alkohol prinaša veliko denarja, smo se s prohibicijskim zakonom v 20 letih prejšnjega stoletja naučili, da zaradi prepovedi, ljudje neke stvari ne bodo nehali delati. Pomeni le več kriminala in nasilja ter zmanjšanje zaupanja v sodni sistem."

Tisti, ki v Kaliforniji kupujejo marihuano v zdravstvene namene imajo posebno kartico, ki jim jo predpiše njihov lečeči zdravnik. Z njo lahko kupijo marihuano v eni izmed štirih kavarn, znanih pod imeni "coffee shop".

Kalifornijski policisti pa kljub vsemu menijo, da uživanje marihuane vodi k uživanju trših drog, piše Sky News.