Varnostni rentgeni bodo postali nov obvezen pripomoček na letališčih. Foto: EPA
Varnostni rentgeni bodo postali nov obvezen pripomoček na letališčih. Foto: EPA

Britanski premier Gordon Brown je na britanskih letališčih napovedal namestitev varnostnih rentgenov, ki s pomočjo rentgenskih žarkov ali mikrovalov omogočajo slikanje oseb, kot če bi bile gole. To naj bi pri potnikih pomaglo odkriti eksplozivno telo, če bi bilo to skrito v oblačilih, kot je bilo to v primeru 23-letnega Nigerijca Umarja Faruka Abdulmutalaba, ki je pred božičem skušal razstreliti letalo na poti iz Amsterdama v Detroit.

Po Brownovih zagotovilih bodo povsod na letališčih v Veliki Britaniji okrepili varnost in vsem potnikom, tudi tistim, ki le potujejo naprej skozi državo, pregledali in skenirali ročno prtljago, da bi ugotovili morebitne sledove eksploziva. Glavni britanski letališki operater je že naročil varnostne rentgene, uvedel pa jih bo takoj, ko bo to mogoče.

Težave z rentgeni
Toda strokovnjaki si niso enotni glede učinkov varnostnih rentgenov in nekateri opozarjajo, da niso tako učinkoviti, kot si predstavljajo oblasti, ki skušajo s takimi ukrepi na hitro pomiriti zaskrbljeno javnost.

Abdulmutalab je paket z visoko eksplozivinim pentaeritritol tetranitratom skril v svoje spodnje perilo, s seboj pa je imel tudi injekcijo, v kateri je bila tekočina za sprožitev eksploziva. Ker navaden varnostni pregled ni odkril eksploziva, zdaj mnogi upe za preprečavnje podobnih napak v prihodnosti polagajo v varnostne rentgene.

Poslanca konservativcev in varnostnega strokovnjaka Bena Wallacea rentgeni niso prepričali in za britanski časopis The Independent je pojasnil, da omenjeni rentgeni pri preizkušanju niso zaznali snovi z nizko gostoto. Če so zaznali kovinske predmete in plastično razstrelivo, pa jim v "oči" niso padle plastične snovi, kemikalije in tekočine.