Največji palestinski gibanji sta dogovor o skupni prehodni vladi dosegla pod pokroviteljstvom Katarja, ki je s svojim denarjem in vplivom vse pomembnejši igralec v arabskem svetu. Foto: EPA
Največji palestinski gibanji sta dogovor o skupni prehodni vladi dosegla pod pokroviteljstvom Katarja, ki je s svojim denarjem in vplivom vse pomembnejši igralec v arabskem svetu. Foto: EPA

Vodji glavnih palestinskih gibanj Fatah in Hamas sta "deklaracijo iz Dohe" podpisala v navzočnosti katarskega emirja, šejka Hamada bin Kalife Al Tanija. V prehodni vladi narodne enotnosti se bosta znova združila Zahodni breg in Gaza, ki sta bila politično ločena od poletja 2007.

Sporazum predvideva, da bodo novo palestinsko vlado sestavljali "neodvisni tehnokrati", njena naloga pa bo "gladka izvedba predsedniških in parlamentarnih volitev". Kdaj bodo volitve, dogovor ne določa.

Netanjahu: Hamas ali mir
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na palestinski dogovor dejal, da bo palestinski predsednik "opustil pot miru", če bo uresničil danes podpisani sporazum s Hamasom.

"Če bo Abu Mazen (Abas) uresničil, kar je podpisal v Dohi, je izbral opustitev poti k miru in se je sam včlanil v Hamas," je dejal Netanjahu na srečanju z ministri iz svoje stranke Likud.

"V preteklosti sem že večkrat dejal, da morajo palestinske oblasti izbrati med zavezništvom s Hamasom in mirom z Izraelom. Hamas in mir ne gresta skupaj," je dodal Netanjahu.

Oster, tudi krvav politični boj
Abas in Mešal sta sporazum podpisala po dveh dneh pogovorov o odprtih vprašanjih, ki izhajajo iz spravnega dogovora med Fatahom in Hamasom, podpisanega aprila lani. Fatah je kot glavno palestinsko osvobodilno gibanje imel skoraj popolno prevlado v Palestini vse do volitev 2006, ko je zmagal islamistični Hamas.

Poleti 2007 so hamasovci, ki sta jih podpirala Sirija in Iran, uprizorili državni udar v Gazi, kjer so prevzeli popolno oblast. Na Zahodnem bregu se je Fatah s PLO-jem maščeval Hamasu in ga izrinil v ilegalo.

Sledi sestanek PLO-ja v Kairu
Ločeno srečanje, ki se ga bodo udeležili predstavniki vseh drugih palestinskih gibanj, bo 18. februarja v Kairu, kjer bodo odločali o drugih perečih vprašanjih, med drugim o volitvah v palestinski nacionalni svet - zakonodajno telo Palestinske osvobodilne organizacije, v katero Hamas ni vključen.