Postavitev delov ščita na Poljskem in Češkem je v teh dveh državah sprožilo tudi nekaj protestov. Foto: EPA
Postavitev delov ščita na Poljskem in Češkem je v teh dveh državah sprožilo tudi nekaj protestov. Foto: EPA
Hillary Clinton
Hillary Clinton je pred dnevi omenila možnost, da bi ZDA lahko opustile namestitev ščita v Evropi, če bi se Iran odpovedal prizadevanjem za pridobitev jedrskega orožja. Foto: EPA

To je za rusko agencijo Interfaks izjavil podsekretar na ameriškem zunanjem ministrstvu in nekdanji veleposlanik v Moskvi William Burns. Rusija, ki ves čas nasprotuje postavitvi delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, je ZDA večkrat predlagala, naj popustijo pri teh načrtih, v zameno pa bi Rusi sodelovali pri vojaških operacijah v Afganistanu, ki ga novi ameriški predsednik Barack Obama šteje za prednostno zunanjepolitično nalogo.

Javier Solana je napovedal, da se bosta šestega marca ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic Nata posebej srečala Hillary Clinton in Sergej Lavrov.

Državi sta se že v preteklosti pogovarjali o možnostih, da bi bila Rusija vključena v ameriške načrte o ščitu, a se je pred končnim dogovorom čas administraciji Georgea Busha iztekel. "Washington je pri načrtovanju ščita odprt za različne možnosti sodelovanja, tako z Rusijo kot s partnerji v zvezi Nato, da bi izrabili tako naše kot njihove vire," je dejal Burns, ki podrobnosti ni želel razkriti.

Rogozin pozdravil Burnsove besede
Ruski veleposlanik v zvezi Nato Dmitrij Rogozin je previdno dejal, da je treba počakati odziv Washingtona na Burnsove besede, da pa bi bila sprememba ameriških načrtov o protiraketnem ščitu "veliko darilo ne le za Rusijo, ampak tudi za državljane Evrope in ZDA, saj bi nam tako uspelo najti drugačen odgovor za obrambo naših državljanov pred malopridnimi državami".

Busheva administracija je načrtovala postavitev prestreznih raket na Poljskem in radarja na Češkem, da bi se tako branila pred "malopridnimi državami", predvsem Iranom. Moskva ves čas trdi, da Teheran ni sposoben izvesti napada in da je ščit v resnici namenjen onemogočenju ruskega jedrskega orožja.

Obama: Preveriti, ali je ščit učinkovit
Obama je dejal, da bo nadaljeval zastavljeno delo pri ščitu, a le, če se bo izkazalo, da deluje in da je naložba upravičena, podpredsednik Joe Biden pa je pred dnevi dejal, da želi pritisniti gumb za ponovni zagon pri diplomatskih odnosih z Rusijo, ki so med Bushevim predsednikovanjem dosegli najnižjo raven po hladni vojni.

A. P.