Assange trdi, da je povsem nedolžen. Foto: EPA
Assange trdi, da je povsem nedolžen. Foto: EPA

Glavna švedska tožilka Marianne Ny je dejala, da se je za nadaljevanje predhodne preiskave odločila, potem ko je še enkrat pregledala primer. "Obstaja razlog za to, da verjamemo, da se je zgodil kazenski prestopek. Če upoštevam vse informacije, ki smo jih zbrali do zdaj, gre po moji presoji za posilstvo. A pred končno odločitvijo moramo opraviti še podrobnejšo preiskavo." Dodala je še, da bodo obtožbe o zlorabi razširili tako, da bodo vsebovale tudi spolno nadlegovanje.

Proti Assangeu, sicer avstralskemu državljanu, so bile obtožbe o posilstvu in zlorabi vložene pred dvema tednoma, a so resnejšo obtožbo že čez nekaj ur umaknili. Obtožbe o zlorabi in nadlegovanju pa švedski preiskovalci niso takoj zavrgli.

Razkritje "zatreslo" Pentagon
Spletna stran WikiLeaks je razburkala politično prizorišče, ko je objavila več kot 70.000 tajnih ameriških vojaških dokumentov o vojni v Afganistanu. Assange sicer vse obtožbe zavrača, je pa dejal, da je dobil opozorilo od avstralskih obveščevalcev, da ga bodo zaradi razkritja dokumentov skušali diskreditirati.

Pri WikiLeaksu trdijo, da so neprofitna organizacija, ki so jo ustanovili zagovorniki človekovih pravic, novinarji in splošna javnost, da bi z razkrivanjem dokumentov omogočili vpogled v koruptivna podjetja in napake vlad.