Josip Broz Tito je bil voditelj druge Jugoslavije, od njenega rojstva v Jajcu leta 1943 do smrti v Ljubljani leta 1980. Foto: EPA
Josip Broz Tito je bil voditelj druge Jugoslavije, od njenega rojstva v Jajcu leta 1943 do smrti v Ljubljani leta 1980. Foto: EPA
Ivan Maček Matija in Josip Broz Tito
Za časa vladanja Jugoslaviji skorajda ni minil dan, da Tito ne bil prejel kakšnega darila, zato 379-stranski seznam ne preseneča. Foto: BoBo

Srbsko sodišče se bo s 30-letno zamudo le lotilo delitve premoženja Josipa Broza - Tita, ki je ustanovil drugo Jugoslavijo in ji nato s trdo in mehko roko naenkrat vladal kar 35 let. Na beograjskem sodišču vdova Jovanka, sin Mišo in štirje vnuki čakajo na zapuščinsko razpravo, na katero so čakali že vse od Titove smrti leta 1980.

Po lastnem ukazu brez nepremičnin
Hrvaški dnevnik Jutarnji list povzema vsebino zajetnega in bogatega seznama, ki ga je izdelal državni arhiv. Na 379 gosto tipkanih straneh je samo Titova premična lastnina, zdaj pa bo moralo sodišče najprej presoditi, kaj je bila njegova osebna last in kaj last države.

Pri nepremičninah Titovi dediči ne morejo računati na kaj novega, saj so bili vsi objekti in posestva, ki jih je uporabljal zasebno, v lasti republik, vojske, partije ali kakih drugih državnih ustanov. Takšen je bil njegov ukaz in želja, pri čemer je treba vedeti, da je imel na lastno uporabo v vsaki republiki nekdanje države vsaj dve ali tri nepremičnine. Edino nepremičnino, ki je bila knjižena kot njegova last, je že v letih po smrti dobil sin Žarko – majhen vinograd z zidanico v goricah nad domačim Kumrovcem.

Od Francjožefovih zlatnikov do sesalca Kirby
Jutarnji list kot primer izjemne pestrosti seznama in bogastva, katerega vrednost je izredno težko oceniti, navaja tri postavke. Pod številko 12 so našteti "majhni zlatniki avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa (štiri plastične vrečke z 2.055 kosi)", pod številko 13 pa "zlatniki srbskega porekla" in "veliki zlatniki Franca Jožefa (dve plastični vrečki s 608 kosi). Pod številko 18 je "star kovani drobiž v oštevilčenih kuvertah s 1.683 različnimi kovanci".

Med posebnostmi na dragocenem seznamu so navedeni: 365 gramov zlatega prahu, meter in pol dolga biserna ogrlica, kozaška sablja z zlatimi obrobami in diamanti, ki mu jo je poklonil sovjetski voditelj Stalin, tuareška vladarska sablja iz 17. stoletja, ki jo je Titu leta 1977 podaril libijski voditelj Moamer Gadafi, pravi kamen z Lune, ki so ga prinesli ameriški astronavti ... Na seznamu so tudi banalni predmeti, kot je lestev, kovinski koš za odpadke in namizni sesalec znamke Kirby.