Vojaške vaje Južne Koreje in ZDA naj bi trajale dva tedna. Foto: EPA
Vojaške vaje Južne Koreje in ZDA naj bi trajale dva tedna. Foto: EPA

ZDA in Južna Koreja so vojaške vaje začele kljub ostremu nasprotovanju Severne Koreje, trajale naj bi 14 dni, v njih pa sodeluje več kot 13.000 vojakov. Vojaške vaje, ki sicer potekajo vsako leto dvakrat, so v Pjongjangu označili za izzivanje in "jasno napoved vojne", napovedali pa so tudi svoje vojaške vaje.

Severna Koreja, ki je že prejšnji teden zaradi vojaških vaj in sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov zagrozila z jedrskim napadom na ZDA in prekinila mirovni sporazum z Južno Korejo, ki sta ga državi sklenili leta 1953, ter dogovor o nenapadanju, je odšla še dlje. Prekinila je telefonsko linijo s Seulom, tako imenovan rdeči telefon, prek katerega sta sosedi komunicirali dvakrat na dan. Južnokorejska vlada je sporočila, da se na klic v Pjongjangu ni javil nihče.

Zvezo med Severno in Južno Korejo sta državi vzpostavili leta 1971, Severna Koreja pa jo je doslej prekinila petkrat, nazadnje leta 2010.

Nove sankcije ZN-a ujezile Severno Korejo
Prejšnji teden je Varnostni svet Združenih narodov kot odgovor na tretji severnokorejski jedrski poskus enoglasno sprejel resolucijo, ki izraža globoko zaskrbljenost zaradi jedrskega poskusa Severne Koreje in je usmerjena proti severnokorejskim diplomatom, denarnim transferjem in nakupu luksuznih dobrin. Na seznam za sankcije so dodali dve podjetji in tri posameznike, dokument pa določa tudi, za katere luksuzne dobrine bo režim prikrajšan.

Kot odgovor na okrepljene sankcije je Pjongjang prekinil neposredno komunikacijo z južno sosedo, prekinil dogovor o nenapadanju in vse dogovore o jedrski razorožitvi s sosedo, ponovil pa je tudi grožnjo, da se bodo odzvali s pogubnimi napadi, če bo kdor koli vstopil na njihovo ozemlje. Prav tako so zaprli mejni prehod Panmunjom na demilitariziranem območju.

Državi tehnično še v vojni
Južna in Severna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna leta 1953 končala le s premirjem in brez mirovnega sporazuma. Kopenska meja Panmunjom na demilitariziranem območju med državama tako ostaja ena najbolj zastraženih in utrjenih na svetu. Morska meja na zahodu Korejskega polotoka je bila v preteklosti že večkrat prizorišče strelskih obračunov.