Vojska ZDA noče priznati, s kakšnimi nevarnimi sredstvi so napadli Faludžo. A posledice napada so znane. Foto: EPA
Vojska ZDA noče priznati, s kakšnimi nevarnimi sredstvi so napadli Faludžo. A posledice napada so znane. Foto: EPA
Novorojenček
V Faludži se je po letu 2005 rodilo več deklic kot dečkov, saj poškodovani geni vplivajo na oblikovanje spola še nerojenega otroka. Foto: MMC RTV SLO

Iraški zdravniki v Faludži vse od leta 2005 opozarjajo, da so zaznali nenavadno visoko število novorojenčkov s prirojenimi napakami, ki se pojavljajo vse od rojstev deklice, ki se je rodila z dvema glavama, do paraliziranega spodnjega dela telesa, piše The Independent.

Njihova opažanja je med drugim potrdila raziskava, ki dokazuje štirikratno povečanje vseh oblik rakavih obolenj in kar dvanajstkratno povečanje rakavih obolenj pri otrocih starih manj kot 14 let. Smrtnost novorojenčkov v Faludži je več kot štirikrat višja, kot je v sosednjem mestu Jordan in osemkrat višja kot v Kuvajtu.

Profesor z ulstrske univerze Chris Busby, ki je tudi avtor raziskave, v kateri je sodelovalo 4.800 bolnikov iz Faludže, je dejal, da je težko določiti natančen vzrok tega nenavadnega pojava. "Zagotovo pa se je morala v času napadov leta 2004 zgoditi velika izpostavljenost prebivalcev mutagenosti," je pojasnil Busby. Mutagene snovi so tiste snovi, ki poškodujejo ali degenerirajo DNK pri ljudeh ali živalih, kar pomeni degenerativne posledice na lastnostih potomcev.

Ameriški marinci so Faludžo bombardirali aprila 2004, in sicer po tem, ko so življenje izgubili štirje Američani, ki so delali v varnostni službi Blackwater, njihova trupla pa so napadalci zažgali. Po osemmesečnem obleganju so marinci upornike novembra premagali s pomočjo artilerije in zračnimi napadi. Ameriške sile so pozneje priznale, da so pri napadu uporabljali tudi beli fosfor in drugo strelivo. Pri tem oficirji niso bili posebno pozorni na civilne žrtve, saj so skrbeli le za to, da bo čim manj žrtev v njihovi četi.

Zdravnik Busby tako ne more natančno določiti snovi, ki so jo nad mesto izstrelili ameriški marinci. A glede na posledice, ki jih je imel strup na telesa domačinov, Busby predvideva, da je šlo za neko obliko urana. "Ugibam, da so za napad uporabili neko novo orožje, s katerim so lahko zrušili zidove zgradb in tako ubili ljudi, ki so bili tam."

Raziskavo je januarja in februarja letos izvedla skupina enajstih raziskovalcev, ki so obiskali 711 domov v Faludži. V vprašalniku so bila zajeta vprašanja, ki so domačine spraševala o podrobnostih glede rakavih obolenj, rojstev in umrljivosti novorojenčkov. Raziskavo so raziskovalci izvedli zato, ker do zdaj iraška oblast ni imela posluha za pripombe domačinov, da imajo po vojaški operaciji številne zdravstvene težave. Še več. Tamkajšnja bagdadska televizija je poročala, da so raziskovalci teroristi, vsi, ki bi v raziskavi sodelovali, pa bodo aretirani. Organizatorji raziskave so zato terenskim raziskovalcem dodali še enega spoštovanja vrednega domačina, ki je anketirance prepričal, da gre le za zlobna natolcevanja.

Študija z naslovom "Rak, smrtnost novorojenčkov in število rojstev v Faludži, Irak 2005-2009" tako potrjuje, da se je smrtnost novorojenčkov povečala na 80 na tisočih rojstev, medtem ko je v Egiptu 19 na tisoč, v Jordaniji 17 in Kuvajtu 9,7 na tisoč rojstev. V poročilu tudi piše, da je vrsta rakavih obolenj podobna tistim, ki so se pojavila po napadu na Hirošimo. Obolenje za levkemijo se je povečalo za 38-krat, desetkratno povečanje je raka na dojkah. Tisti, ki so preživeli napad na Hirošimo, so imeli 17-kratno povečanje obolenja za levkemijo.

Nenavadni pojav se je zgodil tudi pri različnem rojstvu spolov. Pred letom 2005 se je v Faludži rodilo 1.050 dečkov in tisoč deklic. Po letu 2005 pa je rojstvo dečkov padlo za 18 odstotkov, kar pomeni rojstvo 850 dečkov in tisoč deklic. Na oblikovanje spola genetska poškodba vpliva bolj pri razvoju moškega spola kot ženskega. Podobno so opazili tudi v Hirošimi.