Mitterrand zavrača kritike desnice in levice. Foto: EPA
Mitterrand zavrača kritike desnice in levice. Foto: EPA

Knjiga Slabo življenje je izšla že leta 2005, ko Mitterand še ni bil v vladi, v njej pa nečak nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitterranda v prvi osebi opisuje izkušnje s spolnim turizmom v Aziji. Mitterrand je že ob izidu knjige priznal, da je imel tovrstne izkušnje, a zanikal, da bi bil pedofil, saj naj bi bil termin "fantki" uporabljen zelo nejasno. V središču pozornosti se je 62-letnik štiri leta po izidu znašel zaradi nedavne goreče podpore režiserju Romanu Polanskemu, ki so ga aretirali v Švici zaradi ameriške obtožnice iz leta 1977, ki ga bremeni spolnega odnosa s 13-letnico. Mitterand je dejal, da je aretacija grozen dogodek, obnašanje ZDA pa označil za neobčutljivo in grozno.

"Navadil sem se plačevati za fantke"
"Navadil sem se plačevati za fantke," je Mitterand napisal v knjigi. Njegovega zanimanja za mlade moške prostitutke ni zmanjšalo niti poznavanje "umazanih podrobnosti trgovine z belim blagom". "Vsi ti rituali trga z mladimi, trg s sužnji me zelo razvnema. Obilica zelo privlačnih in takoj dosegljivih mladih fantov v meni zbuja poželenje," še piše v knjigi.

Knjiga "neizbrisen madež na vladi"
Najostreje je ministra napadla skrajno desna Nacionalna fronta, ki trdi, da bi moral Mitterrand odstopiti. Marine Le Pen, podpredsednica Nacionalne fronte, je dejala, da je knjiga pustila "neizbrisen madež na vladi". "Odstopite g. Mitterand in morda bomo lahko potem delili lekcije drugim," je pozvala ministra. Napadom so se pridružili tudi opozicijski socialisti. Njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je "težko v vladi imeti človeka, ki je kriv zaradi dejanj, ki jih vlada preganja".

Nekdanja televizijska osebnost, ki se je vladi francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pridružil junija letos, je odgovoril, da je čast, če te napade Nacionalna fronta, socialiste pa okrcal, ker se strinjajo s skrajno desnico.

"Minister le napisal knjigo"
Mitterranda je v bran vzel svetovalec Sarkozyja. Henri Guaino je polemiko označil za sramotno, saj ministru ne gre očitati nič razen tega, da je napisal knjigo.