Hamaoka je zagotavljala okoli sedem odstotkov energije, ki jo na Japonskem proizvedejo jedrske elektrarne. Foto: Reuters
Hamaoka je zagotavljala okoli sedem odstotkov energije, ki jo na Japonskem proizvedejo jedrske elektrarne. Foto: Reuters

V elektrarni Hamaoka, 200 kilometrov jugozahodno od prestolnice Tokio, delujeta četrti in peti reaktor. Operater Chubu Electric Power je pred kratkim napovedal, da nameravajo zagnati še tretji reaktor, da bi ohranili stabilnost zagotavljanja električne energije v letošnjem poletju.

Kan je sporočil, da se je za zaprtje jedrske elektrarne Hamaoka odločil zaradi varnosti ljudi in glede na stanje elektrarne. Pristojni organi so namreč ugotovili, da je 87 odstotkov možnosti, da v prihodnjih treh desetletjih območje, na katerem stoji Hamaoka, prizadene potres z magnitudo 8.

Zaprtje Hamaoke sledi številnim pozivom japonski vladi naj po uničujočem marčevskem potresu in posledičnem cunamiju, ki je v elektrarni Fukušima povzročil eno najhujših jedrskih nesreč na svetu v zadnjih 25 letih, preveri varnost vseh jedrskih elektrarn na Japonskem.

Japonski premier, ki je deležen številnih kritik zaradi vladnega odziva na dogajanje v Fukušimi, je napovedal, da bodo skušali preprečiti, da bi ustavitev reaktorjev v Hamoaki povzročila pomanjkanje elektrike.

Odločitev o zaprtju elektrarne Hamaoka je lahko napoved spremembe japonske energetske politike, saj naj bi vlada razmišljala o spremembi svojega načrta, da bi povečali odvisnost Japonske od jedrske energije do leta 2030 na 50 odstotkov. Pred potresom in cunamijem je bila ta odvisnost od jedrske energije 30-odstotna.