Huda suša v Somaliji, Keniji, Etiopiji, Eritreji in Džibutiju je prizadela okoli 12,4 milijona ljudi, ki nujno potrebujejo hrano, vodo in zatočišča. Foto: Reuters
Huda suša v Somaliji, Keniji, Etiopiji, Eritreji in Džibutiju je prizadela okoli 12,4 milijona ljudi, ki nujno potrebujejo hrano, vodo in zatočišča. Foto: Reuters

Predstavniki Afriške unije (AU) so v etiopski prestolnici Adis Abeba na konferenci, ki je potekala v njihovi organizaciji, člane pozvali k donacijam finančnih sredstev v višini 1,1 milijarde dolarjev od skupno 2,4 milijarde dolarjev potrebnih sredstev, ki naj bi jih ZN potreboval za pomoč pokrajinam, ki jih je prizadela ena najhujših suš v zadnjih 60 letih. "Nočemo besed, hočemo dejanja," je ob tem poudaril predstavnik komisije AU-ja.

"Afrika solidarna z afriškimi težavami"
Na konferenci so zbrali precej manj od potrebnih sredstev, kljub temu pa so številni hvalili konferenco in izraženo solidarnost. Afriška razvojna banka je prispevala 300 milijonov dolarjev, okoli 56 milijonov dolarjev pa afriške države in zasebni donatorji, je povedal predsednik komisije Afriške unije Jean Ping. "To je prvič, da je Afrika postala solidarna z afriškimi težavami," je dejal predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obiang Nguema.

Donatorska konferenca, prva tovrstna konferenca Afriške unije, je bila organizirana po številnih kritikah mednarodnih humanitarnih organizacij na račun vloge AU-ja, ki je doslej zbral le majhen delež sredstev - 500.000 dolarjev. Konference so se udeležili le štirje voditelji afriških držav; predsedujoči AU-ju, predsednik Ekvatorialne Gvineje, etiopski premier Meles Zenawi, džibutski predsednik Ismael Omal Guelleh in somalijski voditelj Šarif Šejk Ahmed.

Prihodnost celotne generacije na nitki
"Še vedno ne moremo priti do ljudi, ki potrebujejo pomoč, in kriza še vedno ni dosegla vrhunca. Človeško trpljenje se bo še okrepilo. Narediti moramo vse, da ustavimo to pospeševanje," je predtem poudarila namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov Asha Rose Migiro in opozorila, da prihodnost celotne generacije visi na nitki.

Najhuje je v Somaliji, kjer je ZN prvič v tem stoletju v skupno petih regijah razglasil lakoto, ki bi se po podatkih ZN-a lahko razširila tudi na jug države. Somalija se zaradi državljanske vojne, ki traja že od leta 1991, spopada tudi z najhujšo humanitarno krizo na svetu. Pomoč v tej državi potrebuje okoli deset milijonov ljudi, več sto tisoč pa jih je zbežalo v taborišča v Etiopiji in Keniji.