Trenutno je v Iraku uradno 3.500 ameriških svetovalcev. Foto: EPA
Trenutno je v Iraku uradno 3.500 ameriških svetovalcev. Foto: EPA
false
Ameriški predsednik Barack Obama pravi, da Iraka pred islamsko državo in razpadom, če tega noče sam, ne more obvarovati nihče, niti ZDA. Foto: EPA

Napoved potrjuje kritike predsednika Obame, ki menijo, da je njegova strategija obračuna z Islamsko državo zgrešena. Obrambni minister Carter je v predstavniškem domu kongresa razkril, da so doslej dobili le 7.000 iraških nabornikov. Ameriški svetovalci preprosto nimajo dovolj mož, Iračanov, ki bi jih naučili vojskovanja.

Podobno je v Siriji, kjer je prav tako zanimanje za ameriško vojaško usposabljanje majhno. Resen problem so tudi slaba motiviranost in morala borcev za boj proti sirskemu režimu ter nevarnost, da se v njihove vrste vtihotapijo pripadniki Islamske države.

Zdaj je v Iraku uradno 3.500 ameriških svetovalcev. Iraška vojska je tako rekoč v razsulu že leto dni, odkar so pripadniki Islamske države zasedli drugo največje mesto Mosul. Takrat naj bi se številni iraški vojaki vdali brez boja ali se celo pridružili sovražniku. Za Združene države je bil padec Mosula trenutek streznitve in nov začetek vzpostavljanja iraške vojske, ki bi se lahko vsaj načelno uprli napredovanju Islamske države.

Minister Carter je potrdil, da medtem ko ameriški svetovalci po najboljših močeh poskušajo izuriti iraške vojake, kolikor jih pač je, njihova letala napadajo položaje Islamske države. Po padcu mesta Ramadi pred dobrim tednom je predsednik Obama v zahodni Irak poslal dodatnih 450 svetovalcev, ni pa izključil, da jih pošlje še več. Ti naj bi Iračanom pomagali organizirati protiofenzivo za ponovno zavzetje Ramadija.

Letala ne bodo dovolj, a enot na terenu ne bo
Obrambni minister Carter je dejal, da število dodatnih ameriških vojaških svetovalcev ni zelo veliko, pomembno pa je, da so nastanjeni v srcu sunitskega ozemlja. Obamovi kritiki menijo, da se Islamski državi ne bo mogoče upreti le z letalskimi napadi. Poveljnik ameriške vojske general Martin Dempsey, ki je prav tako poročal predstavniškemu domu o položaju, je kongresnike posvaril pred idejo o ameriških vojakih v Iraku.

Temu nasprotuje tudi Obama. Po njegovih besedah morajo Iračani sami dojeti smisel obrambe pred napredovanjem Islamske države. Obama je že nekajkrat ponovil: Iraka pred Islamsko državo in razpadom, če tega noče sam, ne more obvarovati nihče, niti ZDA.