Trevor Reed na sodišču v Moskvi leta 2020. Foto: Reuters
Trevor Reed na sodišču v Moskvi leta 2020. Foto: Reuters

"Hvaležen sem za neutrudno in predano delo posebnega odposlanca za talce Rogerja Carstensa, veleposlanika v Rusiji Johna Sullivana in številnih drugih, ki so omogočili, da se lahko Trevor varno vrne domov. Pogajanja za njegovo vrnitev so zahtevala težke odločitve, ki jih ne sprejemam zlahka," je sporočil ameriški predsednik Joe Biden in dodal, da ne bodo počivali, dokler se domov ne vrnejo vsi ameriški talci in krivično zaprti.

V Rusiji sta med drugim zaprta ameriški poslovnež Paul Weldman in zvezdnica poklicne košarkarske lige WNBA Brittney Griner, ki si ju ZDA prav tako želijo nazaj. Brittney Griner so aretirali zaradi posedovanja snovi, povezane z marihuano, Weldmana pa obtožujejo vohunjenja.

Biden se je prejšnji mesec srečal s staršema Trevorja Reeda in jima sporočil veselo novico.

Izmenjava preprodajalca mamil z nekdanjim marincem je v času ruske vojne v Ukrajini majhno presenečenje, saj so odnosi med velesilama na dnu. Američani zagotavljajo, da je šlo le za pogajanja o vrnitvi talca, kar v ničemer ne vpliva na ameriško politiko do Rusije zaradi napada na Ukrajino.

30-letni Reed je bil aretiran leta 2019. Ruske oblasti trdijo, da je po nočnem popivanju napadel policista, ki ga je peljal na policijsko postajo. Drugih prič razen policistov ni bilo, zato Washington močno dvomi o resničnosti obtožb, zaradi katerih so ga obsodili na kar devet let zapora.

Jarošenko je po drugi strani izkušen mednarodni preprodajalec mamil, ki so ga ujeli leta 2010 v Liberiji in potem izročili ZDA. Pravosodno ministrstvo ZDA ga je obtožilo sodelovanja v zaroti za tihotapljenje velikih količin kokaina v ZDA in druge države sveta. Obsodili so ga na 20 let zapora. Rusija je več let zahtevala, naj Jarošenka izpustijo.

Biden se je odločil, da bo Jarošenka izpustil v zameno za Reeda, ki mu je hitro pešalo zdravje, med drugim naj bi imel tuberkulozo.

Kraj izmenjave naj bi bila Turčija

Uradno ni znano, kje so izvedli izmenjavo, ampak ameriški mediji poročajo, da je bila posredniška država Turčija. V Ankaro je namreč odletelo letalo ruske varnostne službe FSB.

Uradni Washington takim izmenjavam načeloma ni naklonjen, ker se s tem malopridne režime spodbuja, da jemljejo ameriške talce v zameno za razne koncesije. Tokrat so izmenjavo sprejeli, ker je Jarošenko že odslužil večji del svoje kazni.

V prizadevanjih za izpustitev Reeda je sodeloval tudi nekdanji energetski minister ZDA in nekdanji veleposlanik pri ZN-u ter pogost ameriški pogajalec s svetovnimi diktatorji Bill Richardson. Richardson je bil nazadnje v Moskvi zaradi tega tik pred začetkom ruskega napada na Ukrajino.