Ameriški državni tožilec Eric Holder na tiskovni konferenci, na kateri je za zaroto obtožil Iran. Foto: EPA
Ameriški državni tožilec Eric Holder na tiskovni konferenci, na kateri je za zaroto obtožil Iran. Foto: EPA

Dva Iranca sta obtožena zarote v zvezi z načrtom, za katerega ameriški predstavniki menijo, da ga je skovala in usmerjala iranska revolucionarna garda.
Britanska vlada je načrt označila za "šokanten" in že ponudila ZDA vso podporo pri morebitnih ukrepih zoper Iran, poroča BBC. Iran obtožbe zavrača, češ da so lažne in neutemeljene.

"Pritožba navaja, da je bila ta zarota skovana, sponzorirana in usmerjana iz Irana. Gre za hudo kršitev ameriških in mednarodnih zakonov," je povedal ameriški državni tožilec Eric Holder. Ob tem je dodal še, da so ZDA odločene, da bo za svoja dejanja odgovarjal Iran, ne pa le obtožena iranska storilca.

O vojaški akciji ne razmišljajo
Ameriške oblasti sicer trdijo, da o vojaški akciji proti Iranu ne razmišljajo, vendar je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton sporočila, da se bodo ZDA posvetovale s svojimi mednarodnimi partnerji, kako Iranu poslati "zelo jasno sporočilo". Dodala je še, da ZDA pripravljajo nove ukrepe proti Iranu, ki je že zdaj podvržen vrsti mednarodnih sankcij.

Po besedah ameriških oblasti sta obtožena že maja stopila v stik z ovaduhom ameriške agencije za boj proti mamilom, ki se je izdajal za pripadnika mehiškega mamilarskega kartela. Na več sestankih so na dan počasi prihajale podrobnosti zarote, v katero naj bi bili vpleteni člani iranske vlade in ki naj bi plačali milijon in pol ameriških dolarjev za atentat na savdskega veleposlanika Adela Al Džubeira na ameriških tleh.

V luči zadnjih dogodkov je ameriško zunanje ministrstvo v torek izdalo opozorilo, ki ameriške državljane svari pred potovanji v tujino. Washington se namreč boji protiameriških povračilnih ukrepov zaradi obtožbe Irana.