Raketa je poletela z zahodne obale ZDA. Foto: Reuters
Raketa je poletela z zahodne obale ZDA. Foto: Reuters

Kot je sporočila ameriška vojska, je preizkus pokazal pripravljenost ameriških jedrskih sil in zagotovil zaupanje v učinkovitost nacionalnega jedrskega odvračanja. Ob tem so dodali, da so do zdaj izvedli že približno 300 takih preizkusov, zato tokratni ni bil posledica kakšnega specifičnega dogodka.

Raketo so izstrelili iz oporišča Vandenberg v Kaliforniji, njena zadnja stopnja je preletela okoli 6700 kilometrov.

Raketa Minuteman III, ki jo izdeluje podjetje Boeing in lahko nosi tudi jedrske konice, predstavlja ključen del ameriške jedrske oborožitve. Doseže lahko do 10.000 kilometrov oddaljene cilje in potuje s hitrostjo 24.000 kilometrov na uro.

Preizkus bi morale ZDA izvesti že aprila, a so se takrat odločile za preložitev zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino. Izstrelitev je bila nato načrtovana za začetek avgusta, ki pa so jo preložili, da bi se izognili stopnjevanju napetosti s Kitajsko po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu, kar je razburilo Peking.

Po poročanju Reutersa zdajšnji preizkus kaže na to, da ameriški predsednik Joe Biden ni več tako zaskrbljen glede razmer v Tajvanski ožini, vsaj na kratek rok ne.