B2 je najsodobnejši ameriški bombnik. Foto: EPA
B2 je najsodobnejši ameriški bombnik. Foto: EPA
Severnokorejski vojaki
Severna Koreja zatrjuje, da je pripravljena na vojno. Foto: EPA

Do preletov ameriških strateških bombnikov prihaja, potem ko je Severna Koreja v odgovor na nove sankcije zaradi izvedbe tretjega jedrskega poskusa zagrozila, da bo napadla ameriška vojaška oporišča v Tihem oceanu in na ameriški celini. Pjongjang je zažugal tudi "ameriški marioneti" Južni Koreji.

Konec tedna je vrhovni štab severnokorejske vojske svojim raketnim enotam ukazal bojno pripravljenost in usmeritev izstrelkov proti ameriškim vojaškim tarčam v Tihem oceanu.

Ukaz je posledica skupnih vojaških vaj ameriške in južnokorejske vojske, ki bodo potekale do konca aprila. V okviru vaj je v začetku tedna Južno Korejo preletel ameriški bombnik B-52.

V četrtek sta sledila še preleta naprednih radarsko slabo opaznih bombnikov B2, ki sta v Južno Korejo priletela iz zračnega oporišča Whiteman v ameriški zvezni državi Missouri in se nato vrnila v domovino.

S tem naj bi ZDA demonstrirale svojo vojaško moč in sposobnost izvedbe hitrih in natančnih napadov na oddaljene cilje.

Ameriška vojska je sporočila, da sta bombnika preletela več kot 10.000 kilometrov in simulirala bombni napad.

Sredi marca so ZDA zaradi severnokorejskih groženj napovedale, da bodo okrepile protiraketno obrambo na zahodni obali, saj je Pjongjang zagrozil tudi z uporabo jedrskega orožja, čeprav strokovnjaki dvomijo o sposobnosti za to in tudi o pripravljenosti Severne Koreje na vojno.

Kljub stopnjevanju napetosti na korejskem polotoku in vojni retoriki pa Severna Koreja še naprej ohranja odprt industrijski park v Kaesongu, ki je skupni projekt z Južno Korejo in zaposluje 50.000 severnokorejskih delavcev.

Pjongjang na račun Kaesonga letno zasluži dve milijardi dolarjev, kar je velik znesek za obubožano in izolirano državo.