ZDA nadaljujejo napade na položaje skrajnežev v Iraku, o napadih na sirskem ozemlju pa odločitev še ni padla. Foto: Reuters
ZDA nadaljujejo napade na položaje skrajnežev v Iraku, o napadih na sirskem ozemlju pa odločitev še ni padla. Foto: Reuters
Irak
Ameriške sile so Irak leta 2012 zapustile, zdaj pa se znova vračajo. Foto: EPA
Skrajneži obglavili še enega Američana

"Ne vem, kaj želijo doseči z umori nedolžnih Američanov, kot je bil Steven, a ne bo jim uspelo. Ne bo jim uspelo, kajti Američani in ves svet se zgražajo nad tem barbarstvom. Ne bodo nas ustrahovali, ta grozljiva dejanja nas le še bolj povežejo in okrepijo našo odločnost za boj proti teroristom," je dejal ameriški predsednik v odzivu na umor novinarja, ki so ga obglavili sunitski skrajneži, in posnetek usmrtitve objavili na spletu.

Ameriške obveščevalne službe so potrdile pristnost posnetka. Sotlof je bil umorjen na podoben način kot drugi ameriški novinar James Foley, ki so ga prav tako obglavili pripadniki skrajne skupine Islamska država in posnetek grozodejstva objavili na spletu.

Po besedah Obame je cilj Washingtona, da Islamska država ne bo več grožnja za regijo, a bo to zahtevalo čas in bo odvisno od sodelovanja s partnerji v regiji.

Naslednji na seznamu poročen s Hrvatico
Na posnetku usmrtitev Sotloffa so skrajneži s smrtjo zagrozili še enemu zahodnemu ujetniku, ki naj bi bil domnevno britanski državljan David Haines. Gre za humanitarnega delavca, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Sisku in je poročen s hrvaško državljanko, s katero imata štiriletnega otroka. Po rodu je iz Pertha na Škotskem in je na Hrvaškem bival od leta 2000, ko je prispel kot vodja urada nemške humanitarne organizacije.

Pred tem je dobro desetletje delal za britansko vojsko na različnih položajih, ki so povezani z ocenami varnosti in groženj v različnih državah. Ugrabljen je bil v začetku lanskega leta v Siriji. Britanski zunanji minister Phillip Hammond je napovedal, da bodo storili vse, da bi pomirili njegovo družino, medtem ko hrvaško zunanje ministrstvo "iz varnostnih razlogov" ni hotelo komentirati zadeve.

Novi ameriški vojaki v Bagdad
ZDA bodo v iraško prestolnico Bagdad napotile dodatnih 350 vojakov, ki bodo varovali ameriška diplomatska predstavništva in osebje.

Napoved o novi napotitvi ameriških vojakov v Irak je prišla le nekaj ura po tem, ko je skrajna skupina Islamska država (IS) objavila videoposnetek, na katerem je zamaskirani skrajnež obglavil Sotloffa.

Hkrati so ob tem iz Bele hiše sporočili, da bodo še naprej "podpirali prizadevanja iraške vlade v boju proti IS-ju, ki ni samo grožnja za Irak, pač pa za širši Bližji vzhod ter ameriško osebje in interese v regiji".

Kot so sporočili iz Pentagona, bo zdaj v Iraku skupno za zaščito diplomatskih predstavništev skrbelo že okoli tisoč ameriških vojakov, okoli 50 vojakov, ki so trenutno v Bagdadu, pa bodo napotili v druge države v regiji. Sta pa tako Pentagon kot Bela hiša poudarila, da naloge dodatnih ameriških vojakov ne bodo sodelovanje v bojih, čeprav prihajajo v to državo v zelo nemirnem času.

ZDA so ob začetku tedna nadaljevale zračne napade na sunitske skrajneže v Iraku. Po navedbah ameriške strani so do zdaj izvedli 124 letalskih napadov na teroriste v Iraku.

Skrajneži obglavili še enega Američana