Velika 'doza' gazirane pijače je v ZDA 1,2 litra. Foto: EPA
Velika 'doza' gazirane pijače je v ZDA 1,2 litra. Foto: EPA
Tudi v New Yorku so čezmerna teža in zdravstvene težave, povezane z njo, postale velika težava. Foto: EPA
Kritike moti, da bo ukrep prizadel le manjše, neodvisne trgovine. Foto: EPA

Ko je Martin Luther King množici idealističnih protestnikov dejal, da "ima sanje", najbrž ni imel v mislih pravice do prodaje litrskih kozarcev kokakole, hudomušno poroča BBC o tematiki, ki je te dni v New Yorku nenadoma dobila novo razsežnost.

Nasledniki Martina Luthra Kinga v ameriškem gibanju za pravice manjšin pa so prav prepoved velikih (ang. supersize) gaziranih pijač vzeli za svoj naslednji veliki boj.
Naj spomnimo: newyorški župan Michael Bloomberg je maja lani pozval k prepovedi velikih embalaž sladkih pijač, da bi tako zmanjšal čezmerno težo in z njo povezane zdravstvene težave svojih meščanov. Ukrep je mestni svet sprejel septembra, ne nanaša pa se na dietne gazirane sladke pijače, alkoholne pijače in na pijače z več kot 70 odstotki naravnega soka.

A zdaj bo Bloombergovo pobudo po sodni poti izpodbijala koalicija različnih teles, med katerimi je tudi newyorški odbor Nacionalne zveze za napredek temnopoltih ljudi (NAACP), bolj znan po bitkah proti segregaciji in diskriminaciji.
Podpira jih tudi Hispanska zveza, mreža stotih latinskoameriških organizacij. Obe skupini trdita, da bo prepoved nesorazmerno prizadela prodajo sladkih pijač v neodvisnih trgovinah, ki so navadno v lasti manjšin. Za supermarkete in številne diskontne verige ukrepi mestnih oblasti ne veljajo.

Manjšine največji uživalci velikih pijač
Ukrep pa naj bi nesorazmerno prizadel tudi potrošnike, ki pripadajo manjšinam. Avgusta objavljena anketa New York Timesa je namreč pokazala, da 70 odstotkov temnopoltih Newyorčanov in okoli 60 odstotkov Latinskoameričanov običajno pije navadne, nedietne gazirane pijače. Pri belopoltih ta odstotek ne doseže niti 40 odstotkov.

Ironija pa je, da je ravno med temi, ki se najbolj upirajo prepovedi velikih, "supersize" pijač (mimogrede, to v ZDA pomeni približno 1,2 litra velike kozarce), stopnja debelosti najvišja. Kar 44,1 odstotka Afroameričanov se namreč bori s čezmerno težo, medtem ko so jim tesno za petami Latinskoameričani z 39,3 odstotka.
Po podatkih mestnih oblasti je delež predebelih v New Yorku narastel že na 24 odstotkov, kar je šest odstotkov več kot pred 10 leti.

S čezmerno težo povezane bolezni stanejo New York več kot 4,7 milijarde dolarjev letno, je sporočil županov pooblaščenec za področje zdravstva Thomas Farley.