Protestniki na Trgu neodvisnosti še vedno vztrajajo, a so razmere v kijevski prestolnici mirne. Foto: EPA
Protestniki na Trgu neodvisnosti še vedno vztrajajo, a so razmere v kijevski prestolnici mirne. Foto: EPA
Oleksander Turčinov
Turčinov je Ukrajincem obljubil evropsko pot. Foto: EPA
Kijev
V Kijevu se spominjajo ubitih v nasilju. Foto: EPA
Julija Timošenko
Timošenkova je v nedeljo po telefonu že govorila z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta se dogovorili za skorajšnje srečanje. Foto: Reuters
Kijev
Številni se bojijo razpada Ukrajine. Foto: EPA
Kijev
Protesti so se začeli novembra, ko je Janukovič zavrnil tesnejše sodelovanje z EU-jem in se odločil za približevanje Rusiji. Foto: EPA
Ukrajino bo vodil predsednik parlamenta

Dan potem, ko je ukrajinski parlament odstavil predsednika Viktorja Janukoviča, ki je pobegnil iz Kijeva in je nekje na vzhodu države, so poslanci za začasnega predsednika imenovali v soboto izvoljenega predsednika parlamenta Oleksandra Turčinova.

Podpredsednik ukrajinske vrhovne rade Ruslan Košulinski je povedal, da je bilo imenovanje začasnega predsednika po odstavitvi Janukoviča nujno, saj brez tega nihče ne bi mogel podpisati odločitve parlamenta.

Turčinov, ki velja za zaveznika izpuščene opozicijske voditeljice Julije Timošenko, je poslance pozval, naj najpozneje do torka sestavijo novo vlado narodne enotnosti, ki bo uživala nacionalno zaupanje.

V nagovoru rojakom kot novi vodja države je obljubil, da se Ukrajina vrača na pot evropske integracije, ob tem pa izrazil pripravljenost na dialog z ruskim vodstvom, pri čemer si želi dobrososedskih odnosov, ki bodo temeljili na enakopravnosti.


Kličko in Timošenkova na volitve

Timošenkova je po tem, ko se je njeno ime začelo pojavljati med mogočimi kandidati za vodenje vlade, sporočila, da si ne želi tega položaja. Zahvalila se je za izkazano spoštovanje, a ob tem prosila, naj pri tem ne računajo nanjo. Njene besede verjetno že pomenijo vstop v predsedniško tekmo, kar je namignila že po izpustitvi v soboto.

Poslanci so odstavili tudi zunanjega ministra Leonida Kožaro, Janukovičevega zaveznika, in glasovali za to, da se razkošna rezidenca odstavljenega predsednika na obrobju Kijeva prenese na državo. Sprejeli so spremembe zakonodaje, s katerimi je parlament znova dobil pravico do imenovanja sodnikov, in razveljavili zakon iz leta 2012 o uporabi jezikov.

Eden izmed vodij opozicije, Vitalij Kličko, je dejal, da mora parlament zavihati rokave, saj do torka nimajo veliko časa za oblikovanje nove vlade. V pogovoru za BBC je povedal tudi, da bi se lahko potegoval za mesto predsednika.

"Hočem narediti Ukrajino za sodobno evropsko državo," je povedal Kličko in dodal: "Če lahko to naredim kot predsednik, se bom potrudil po najboljših močeh."

Parlament je na sobotni izredni seji predčasne volitve razpisal za 25. maj.

Poslanska skupina Janukovičeve Stranke regije je sporočila, da odgovornost za nastale razmere v Ukrajini in smrtne žrtve pripisuje odstavljenemu predsedniku in njegovi ekipi. "Ukrajina preživlja eno najtežjih in najbolj tragičnih obdobij v svoji zgodovini," so zapisali v izjavi. "Ukrajina je bila izdana. Za to sta odgovorna Viktor Janukovič in njegova ekipa."

Lavrov okrcal opozicijo
Medtem ko se razmere v Kijevu počasi umirjajo, čeprav protestniki še vztrajajo v središču prestolnice, pa je bolj napeto v odnosih med Rusijo in zahodom.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju dejal, da ukrajinska opozicija ni spoštovala zavez iz mirovnega dogovora, ki ga je v petek sklenila z Janukovičem, in se je polastila oblasti.

V že drugem njunem telefonskem pogovoru v zadnjih dveh dneh je Lavrov opozoril Kerryja, da je najpomembnejša zagotovitev popolne izpolnitve dogovora, ki je bil sklenjen ob posredovanju treh zunanjih ministrov Evropske unije.

Svetovalka ameriškega predsednika Baracka Obame za nacionalno varnost Susan Rice je dejala, da bi bila velika napaka, če bi se Rusija odločila za vojaško posredovanje v svoji zahodni sosedi. Po njenem mnenju razpad Ukrajine ni v interesu Rusije, Evrope in ZDA.

Riceova je še prepričana, da zgodovinske in kulturne vezi z Rusijo niso v nasprotju z željo sodobne Ukrajine po tesnejši integraciji z Evropo.

Ashtonova hiti v Kijev
Iz Bruslja so sporočili, da bo Kijev v ponedeljek obiskala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton. Namen njenega obiska je razprava o ukrepih, s katerimi bi pomagali pešajočemu ukrajinskemu gospodarstvu.

Na katastrofalen gospodarski položaj države je že opozoril začasni predsednik Turčinov, ki je dejal, da na državnih računih ni nobenih sredstev. "Imamo veliko težav s pokojninskim skladom in bančnim sistemom," je izpostavil v nagovoru poslancem.

EU je sporočil, da je pripravljen gospodarsko podpreti Ukrajino, a pod pogojem, da ta sklene dogovor z Mednarodnim denarnim skladom.

Zaskrbljenost, da se ukrajinsko zadolženo gospodarstvo bliža bankrotu, je povzročila paniko na trgih, donosnost ukrajinskih obveznic je močno narasla. Domača valuta grivna je v nekaj tednih izgubila desetino vrednosti.

Policija na strani protestnikov
V Kijevu opozicija s patruljami nadzoruje barikade protestnikov na osrednjem Trgu neodvisnosti, nedelja pa je v Ukrajini še vedno dan žalovanja za žrtvami spopadov.

V prestolnici se je ta teden na protestih proti predsedniku Janukoviču razplamtelo najhujše nasilje do zdaj, v katerem je umrlo kar 82 ljudi, več kot 500 pa je bilo ranjenih.

Člani Janukovičevega kabineta so večinoma sledili predsedniku in pobegnili na varno. Policijske sile, ki so se še pred dnevi spopadale s protestniki, so prestopile na njihovo stran.

Ukrajino bo vodil predsednik parlamenta