ZDA so prepričane, da bi lahko kemično orožje lahko uporabil samo Al Asadov režim. Foto: EPA
ZDA so prepričane, da bi lahko kemično orožje lahko uporabil samo Al Asadov režim. Foto: EPA

Po besedah ameriškega obrambnega ministra Chucka Hagla so ZDA uporabo kemičnega orožja v Siriji ugotovile v zadnjih 24 urah, šlo pa naj bi za uporabo živčnega bojnega plina sarin.

Hagel je pojasnil, da niso mogli določiti izvora kemičnega orožja. "Verjamemo pa, da bi kakršna koli uporaba kemičnega orožja v Siriji zelo verjetno izvirala iz Al Asadovega režima," je dejal in dodal, da je bilo kemično orožje uporabljeno v manjšem obsegu.

Al Asadovemu režimu so uporabo kemičnega orožja očitali že Izrael, Francija in Velika Britanija, potem ko so o tem poročali uporniki. Z Downing Streeta so sporočili, da imajo "omejene, a prepričljive informacije", da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje, tudi sarin. V sredo so podobno zatrdili v Izraelu.

Rusija je nasprotno posvarila pred prehitrim delanjem sklepov. Predhodne obtožbe o uporabi kemičnega orožja so se namreč izkazale za napačne, so poudarili v Moskvi.

ZDA so doslej zavračale možnost oboroževanja sirskih upornikov. A predsednik Barack Obama je poudaril, da bi kakršen koli dokaz, da je Al Asadov režim uporabil kemično orožje, "popolnoma spremenil igro".

V Beli hiši za zdaj poudarjajo, da je njihova dolžnost v polnosti preiskati vse dokaze. Za zdaj ni jasno, kako je prišlo do izpostavljenosti, so spomnili in dodali, da izkušnje kažejo, da samo ocene obveščevalnih služb niso zadosten temelj za sprejemanje težkih odločitev.

Po podatkih Združenih narodov je število ubitih v dvoletnem oboroženem konfliktu v Siriji od marca 2011 že januarja letos doseglo 70.000.