Kitajska je izjemno nezadovoljna z izbiro letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir. Foto: EPA
Kitajska je izjemno nezadovoljna z izbiro letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir. Foto: EPA

Liu Šja je v petek za radio Free Asia dejala, da pred njenimi vrati čaka policija, da pripravi svoje stvari in v njihovem spremstvu zapusti Peking. Menila je, da jo bodo peljali v Džindžov, kjer enajstletno zaporno kazen prestaja njen soprog, obenem pa je izrazila bojazen, da jo peljejo v hišni pripor zunaj Pekinga. Odvetnik para je za CNN potrdil, da so jo odpeljali v Džindžov, na severovzhod države.

Liu Šjaobo je bil aretiran decembra 2008, ker je z drugimi kitajskimi aktivisti in intelektualci napisal manifest Listina 08, v katerem so pozivali k svobodi govora in k večstrankarskim volitvam. Decembra lani je bil obsojen na 11 let zaporne kazni. Za zdaj ni znano, ali Liu Šjaobo ve, da je letošnji Nobelov nagrajenec za mir. Ugledno nagrado mu je norveški odbor podelil za njegov dolgi in nenasilni boj za demokratizacijo Kitajske.

"Nagrada politično orožje proti Kitajski"
Odločitev je sprožila kritike uradnega Pekinga, ki je Liuja označil za kriminalca. Kritično so se odzvali tudi kitajski mediji, ki odločitev označujejo za "nespametno in arogantno". Časnik Global Times je zapisal, da se je Nobelov odbor osramotil in "nagrado spremenil v politično orožje proti Kitajski".

Mediji na Kitajskem so novico o prejemniku letošnje Nobelove nagrade za mir objavili le v obliki ogorčenega sporočila kitajske vlade. Predvajanje mednarodnih televizijskih postaj, med njimi CNN-a in BBC-ja, je bilo prekinjeno, ko so poročale o dobitniku Nobelove nagrade.

Na kitajskih spletnih iskalnikih ni več mogoče dobiti zadetkov za povpraševanje po ključnih besedah, kot so Nobelova nagrada ali Liu Šjaobo.