Kim Džong Un s sestro na srečanju z južnokorejskim predsednikom za nacionalno varnost Chung Eui-yongom. Foto: Reuters
Kim Džong Un s sestro na srečanju z južnokorejskim predsednikom za nacionalno varnost Chung Eui-yongom. Foto: Reuters
Severna Koreja je pripravljena celo opustiti svoj jedsrki program. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Trump je dejal, da je morda prišlo do napredka, da pa gre lahko tudi za lažno upanje. Foto: Reuters

lahko upanje tudi lažno.

Severna Koreja se je prav tako pripravljena odpovedati jedrskemu orožju, če bo režimu v Pjongjangu zagotovljena varnost.

"Južna in Severna Koreja sta se dogovorili za tretji vrh v Panmudžonu konec aprila," je sporočil svetovalec južnokorejskega predsednika za nacionalno varnost Chung Eui-yong, ki se je med obiskom v Pjongjangu srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

To bo tretje srečanje voditeljev obeh Korej, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna (1950—1953) končala s premirjem, in ne z mirovnim sporazumom.

Prvo srečanje obeh Korej je bilo leta 2000, drugo pa leta 2007. Takratna južnokorejska predsednika Kim Dae-jung in Roh Moo-hyun, ki sta oba zagovarjala dialog s Pjongjangom, sta se sestala s Kimovim očetom Kim Džong Ilom.

Vzpostavitev komunikacije
Seul in Pjongjang sta se ob obisku južnokorejske delegacije dogovorila tudi za vzpostavitev komunikacijske povezave med južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom in severnokorejskim voditeljem, s čimer naj bi ublažili vojaške napetosti, je povedal Chung in dodal, da se bosta voditelja prvič pogovarjala po telefonu pred načrtovanim vrhom.

Severna Koreja je po Chungovih navedbah tudi obljubila, da bo med pogovori zamrznila svoj jedrski in raketni program.

"Severna Koreja je pokazala jasno voljo za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka in dala jasno vedeti, da ni razloga za posedovanje jedrskega programa, če bodo vojaške grožnje Severni Koreji preklicane in če bo zagotovljena varnost režimu," je povedal Chung.

Trump: Morda je prišlo do napredka
Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu na dogovor o srečanju dejal, da je "morda prišlo do napredka v pogovorih s Severno Korejo". "Prvič v mnogih letih si vse vpletene strani resno prizadevajo za napredek. Svet gleda in čaka," je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da gre morda za lažno upanje, vendar so se ZDA pripravljene resno zavzeti, ne glede na to, v katero smer bo šlo dogajanje.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je pozneje poudaril, da ZDA in njeni zavezniki ostajajo zavezani izvajanju maksimalnega pritiska na severnokorejski režim, da bi se ta odpovedal jedrskemu programu. "Vse možnosti so na mizi in naša drža do režima se ne bo spremenila, dokler ne vidimo verodostojnih, preverljivih in konkretnih korakov v smeri jedrske razorožitve," je poudaril.

EU pozdravlja "spodbudne korake"
Evropska unija je pozdravila "spodbudne korake" na Korejskem polotoku. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je ob tem dejala, da je Unija pripravljena podpreti ta napredek.

Južnokorejska zunanja ministrica Kang Kyung-wha prihaja 19. marca v Bruselj, kjer se bo srečala z zunanjimi ministri EU-ja. "Ona nas bo obvestila o dogajanju, hkrati pa bomo razpravljali tudi o tem, kako lahko EU podpre te prve spodbudne korake, ki jih vidimo na Korejskem polotoku," je dejala Federica Mogherini.

Dogovor o srečanju so pozdravili tudi Združeni narodi. "Vse, kar lahko še dodatno zmanjša napetosti, je dobrodošlo," je povedal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric. Dodal je, da je ZN pripravljen pomagati v tem procesu.

Dogovorjen sestanek voditeljev obeh Korej
Dogovorjen sestanek voditeljev obeh Korej