Pakistanska območja ob meji z Afganistanu predstavljajo varno pribežališče za skrajneže. Foto: EPA
Pakistanska območja ob meji z Afganistanu predstavljajo varno pribežališče za skrajneže. Foto: EPA
Pakistan
V odročnih predelih Pakkistana, kjer deluje mreža Hakani, je pristono močno protiameriško razpoloženje. Foto: EPA

Odločitev o uvrstitvi mreže Hakani med teroristične organizacije je sporočila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. ZDA sumijo, da je mreža povezana z elementi v pakistanskih oblasteh, predvsem z njihovo obveščevalno službo, zato bi lahko ameriška odločitev še okrepila napetosti med Washingtonom in Islamabadom.

Visoki poveljniki mreže so sporočili, da uvrstitev na teroristični seznam kaže na to, da ZDA nimajo resničnih namenov glede mirovnih naporov v Afganistanu. Dejali so tudi, da bo to prineslo muke za edinega ameriškega vojnega ujetnika v njihovih rokah, polkovnika Bowa Berghdala.

Hakaniji pripadajo klanu Paštunov, ki poseljujejo južni Afganistan in območja čez mejo v Pakistanu. Med odmevnimi operacijami, za katere jim pripisujejo odgovornost, je tudi napad na ameriško veleposlaništvo v Kabulu.

Ameriške in pakistanske oblasti so prepričane, da je bil eden izmed vodilnih poveljnikov in sin ustanovitelja mreže Badrudin Hakani ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala prejšnji mesec.

Mreža Hakani je organizirana kot nekakšna mafijska družba, ki se poleg terorističnih napadov ukvarja tudi z izsiljevanji, ugrabitvami in tihotapljenjem droge, poleg tega pa vodi finančne operacije in ima podjetja za trgovino, promet, nepremičnine in gradbeništvo v Afganistanu, Pakistanu in državah Perzijskega zaliva.

"Vodje mreže očitno mika dobiček tako kot jih vodijo maščevanje, čast in ideologija," piše v julijskem poročilu centra za boj proti terorizmu.

Jeza Islamabada, veselje Kabula
Z uvrstitvijo na seznam terorističnih organizacij s strani ameriškega State Departmenta bi lahko kazenske sankcije občutili tisti, ki sodelujejo z mrežo in jo podpirajo. Na skupino to verjetno večjega učinka ne bo imelo, saj so njeni vodilni člani že posamično na ameriškem črnem seznamu.

Neimenovani visoki predstavnik pakistanskih oblasti je dejal, da se bo ameriška odločitev izkazala za kontraproduktivno in bo prinesla nepotreben pritisk na Islamabad. "Če hočejo imeti ZDA konstruktivno vlogo v odnosih s Pakistanom, potem je to slaba poteza," je prepričan.

Tiskovni predstavnik pakistanskega veleposlaništva v ZDA je dejal, da je to ameriška notranja zadeva. "To nas ne zadeva. Hakaniji niso pakistanski državljani," se je glasilo njegovo sporočilo.

Veliko bolj so zadovoljni v sosednjem Afganistanu, ki je bil v zadnjih letih tarča napadov Hakanijev. "To je velik korak ZDA proti mreži Hakani, ki še zmeraj načrtujejo smrtonosne in uničujoče napade proti nam," je dejal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva.