Foto: BoBo/Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: BoBo/Slavko Midzor/PIXSELL

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je povedal, da se je v nedeljo pogovarjal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in da skupaj ugotavljajo vsa dejstva v povezavi z letalnikom, ki je pretekli četrtek strmoglavil v Zagrebu.

"Preliminarne informacije, ki jih imamo, so, da je šlo za neoborožen letalnik, ki je zašel iz smeri in mu je zmanjkalo goriva," je pojasnil na novinarski konferenci v Bruslju. Dodal je, da bodo kmalu imeli več potrjenih dejstev.

"Pomembno je vedeti, da si zavezniki izmenjujejo informacije in da je temu brezpilotnemu letalniku sledila Natova protizračna obramba," je dejal Stoltenberg, kar po njegovem mnenju tudi kaže na potrebo po nadaljnji integraciji in okrepitvi izmenjave informacij med zaveznicami kot tudi, da je treba vložiti več v radarski nadzor in protiraketne obrambne sisteme.

Strmoglavljenje je na Hrvaškem povzročilo veliko razburjenja, saj je letalnik letel skozi zračni prostor dveh članic Nata, preden je priletel nad Hrvaško in nato strmoglavil na zagrebškem Jarunu. V Zagrebu o preletu niso bili obveščeni.

Plenkovič: Na letalniku je bilo razstrelivo

Hrvaški premier Plenković in pred njim tudi obrambni minister Mario Banožić pa sta zatrdila, da je bilo na letalniku razstrelivo. Z nadaljnjo preiskavo bodo skušali ugotoviti, kdo ga je izstrelil, kot tudi, ali je šlo pri tem za napako ali pa za namerno dejanje, je v ponedeljek dejal premier.

Plenković je že komentiral izjavo Stoltenberga, da letalnik ni bil oborožen. "Ni mi jasno, zakaj je generalni sekretar Nata odgovarjal na vprašanje, če ni imel najnovejših informacij. Morda je njegova informacija ostala od nekega brifinga. Želimo, da sodelovanje z Natom, ko gre za to vprašanje, ostane transparentno," je dejal Plenković na novinarski konferenci in poudaril, da je bil letalnik oborožen.

"Moramo razčistiti vso zmedo. Letalnik, ki je padel v četrtek, je bil oborožen. To vemo zdaj. Tega nismo vedeli v četrtek zvečer, tega nismo vedeli v petek, a vemo danes," je izjavil Plenković. Še vedno pa ni pojasnil, kako je letalnik končal v Zagrebu in od kod je prišel.

Hrvaška vlada naj bi vedela, od kod je priletel letalnik

Hrvaški tednik Nacional je danes pisal, da letalnik pripada ukrajinski vojski, sklicuje pa se na vir blizu obrambnega ministrstva. Letalnik je nosil bombo, ki bi se morala aktivirati nad ruskimi položaji v Ukrajini. Ušel je nadzoru in končal v Zagrebu, ker mu je zmanjkalo goriva, navedbe svojega vira z obrambnega ministrstva navaja Nacional.

Da je letalnik prišel z ukrajinske strani, meni tudi hrvaški strokovnjak za letalstvo Alen Šćurić. To po njegovem mnenju dokazuje Nato. "To, da ni odziva, govori veliko o tem, da je raketa prišla od zaveznikov iz Ukrajine," je dejal Šćurić med gostovanjem v oddaji Novi dan na televiziji N1.

Šćurić prav tako trdi, da hrvaška vlada že dolgo ve, od kod je prišel letalnik, a tega ne želi povedati. "S polno odgovornostjo trdim, da se o njem že vse ve. Ljudje, ki to morajo vedeti, so v roku 24 ur vedeli vse, kar morajo vedeti," je povedal Šćurić.