V preiskavo bodo zajeli 25 napadov brezpilotnih letal. Foto: Reuters
V preiskavo bodo zajeli 25 napadov brezpilotnih letal. Foto: Reuters

Obstaja potreba po odgovornosti in popravi škode v primerih, ko so šle stvari hudo narobe, je pojasnil britanski odvetnik in vodja preiskave Ben Emmerson.

Emmerson, posebni poročevalec ZN-a, je ob tem dejal, da povečanje števila brezpilotnih napadov zahteva oblikovanje ustreznega pravnega okvira. Preiskava bo zajemala analizo vpliva 25 napadov brezpilotnih letal v Pakistanu, Afganistanu, Jemnu, Palestini in Somaliji.

Emmerson je povedal, da vedno pogostejša raba brezpilotnih letal predstavlja resno težavo za okvire mednarodnega prava. Pri tem je dodal, da bo, če napadi ne bodo regulirani, njihovo število še naprej naraščalo.

Preiskava bo poskušala določiti obseg civilnih žrtev, identiteto skrajnežev, ki so bili tarče napadov, in legalnost napadov na območjih, ki jih ZN ni razglasil za prizorišče konfliktov.

Več sto civilnih smrtnih žrtev
Zagovorniki brezpilotnih letal trdijo, da znatno zmanjšajo število civilnih žrtev, vendar nasprotniki menijo, da tovrstni napadi predstavljajo zunajsodne uboje, poleg tega pa so povzročili več sto civilnih smrtnih žrtev.

Glede na raziskave britanskega urada za preiskovalno novinarstvo je bilo v napadih brezpilotnih letal ameriške Cie med letoma 2004 in 2013 ubitih najmanj 3.461 ljudi, od tega najmanj 891 civilistov. Večino napadov so ZDA izvedle v času predsedovanja Baracka Obame.

Po Emmersonovih besedah pa so še posebej problematični dvojni napadi, pri katerih reševalci na območju prvega napada postanejo žrtve drugega napada. Tovrstne napade bi lahko označili za vojne zločine, je dejal Emmerson, ki je zanikal, da preiskava izpostavlja ZDA in Izrael, ter pripomnil, da brezpilotna letala za napade uporablja 51 držav po svetu.