Randi Zuckerberg je Facebooku dala šest let. Foto: EPA
Randi Zuckerberg je Facebooku dala šest let. Foto: EPA
Prav Randi Zuckerberg je bila tista, ki je Facebook povezala z medijskimi iniciativami in je tako podjetje leta 2008 predvajalo predsedniško debato z Barackom Obamo (na sliki z Markom Zuckerbergom). Foto: EPA
Mark Zuckerberg, mož za Facebookom. Foto: EPA

Po šestih letih zvestega služenja mlajšemu bratu in kariere v njegovi senci kot Facebookova direktorica tržnega razvoja zdaj Randi Zuckerberg zapušča podjetje in postavlja lastno družabno medijsko družbo.
V Facebooku so novico potrdili, ob tem pa zapisali, da so ji hvaležni za njeno pomembno delo. Po pisanju bloga AllThingsD naj bi ustanovila podjetje Rtoz Media, o katerem pa za zdaj ni znanih veliko podrobnosti. RtoZ Media, kot naj bi bilo ime novemu podjetju, nima nobenega javno definiranega cilja, nobenih uslužbencev in je brez polno delujoče spletne strani - za zdaj.
Podjetje naj bi sicer verjetno delovalo na področju, na katerem je Randi delala v Facebooku. Tam je skrbela za sodelovanje z medijskimi podjetji pri prenašanju volitev in drugih pomembnih dogodkov tudi na socialno omrežje.
Priimek kot pomoč
Tehnološki blogerji Silikonske doline si že manejo roke ob morebitnem sestrsko-bratskem rivalstvu, piše Guardian. Spet drugi opazovalci pa se sprašujejo, kaj Randi upa, da bo dosegla, česar ni že v eni od najhitreje rastočih svetovnih družb. Malo verjetno je, da Zuckerbergova načrtuje kar koli pretirano kontroverznega.
Zdi se, da se je odločila, da se bo pozabavala s svojim denarjem in prepoznavnim priimkom, da gre na svoje, ne da bi pri tem škodila znamki Facebook, za katero je delala toliko časa.

"Ponosna sem na to, kar sem storila tu ..., a vem, da bom sposobna za Facebook storiti prav toliko, če ne še več, ko bom odšla iz njega," je zapisala prejšnji teden v svoji pisni odpovedi. Ob tem je zapisala še, da je njen cilj "ustvariti lastno inovativno programiranje in sodelovati z medijskimi družbami". In še: "Facebook bo nedvomno osrednji element v vseh mojih projektih."
Zagovarja uporabo pravih imen
Randi Zuckerberg res morda nima slovesa drzne inovatorke kot njen brat, vendar je ne gre podcenjevati. Tudi ona se je šolala na Harvardu in diplomirala iz psihologije, ko je njen brat pustil študij in se popolnoma posvetil fenomenu Facebooka, ki ga je ustvaril. Sprva je načrtovala kariero kot pevka, a si je premislila, ko je postalo jasno, da se lahko pridruži mamljivemu novemu družinskemu poslu.
V podjetju je trdo delala, da bi Facebook povezala s številnimi tradicionalnimi medijskimi iniciativami (predvajanje predsedniške debate leta 2008, Svetovni gospodarski forum v Davosu po Facebooku, postavitev Facebook Live ...).
Le nekaj dni preden je dala odpoved, je Randi na okrogli mizi revije Marie Claire zagovarjala, da je najboljši način za nadzor spletnih družabnih omrežij vse prisliti, da uporabljajo svoja prava imena.
To je ni prikupilo radikalnejši spletni skupnosti, ki je mnenja, da sta anonimnost in menjavanje identitete del velikega eksperimenta interneta. Je pa Zuckerbergova s tem poslala pomirjujoče sporočilo konservativnejšim izvršnim direktorjem, ki bi bili lahko sicer nervozni pri sprejemanju komunikacijskega orodja, nad katerim imajo omejen nadzor.