De Hoop Scheffer je vodenje poslov predal Rasmussenu. Foto: EPA
De Hoop Scheffer je vodenje poslov predal Rasmussenu. Foto: EPA
Natovi vojaki v Afganistanu
V okviru Nata je v Afganistanu trenutno več kot 60.000 vojakov. Foto: EPA

Rasmussena so za novega generalnega sekretarja Severnoatlantske zveze izbrali na aprilskem vrhu v Strasbourgu v Franciji in v nemških mestih Kehl ter Baden-Baden.

Ob imenovanju je bilo kar nekaj težav, saj je Rasmussenu nasprotovala predvsem Turčija, ki je bila užaljena, ker nekdanji premier leta 2005 ni obsodil karikatur preroka Mohameda v danskem tisku. Rasmussen je namreč vztrajal pri stališču, da so karikature stvar medijske svobode in svobode govora.

Prvi delovni dan novega generalnega sekretarja Nata bo v ponedeljek, ko bo na sedežu zavezništva v Bruslju tudi prvič stopil pred novinarje, dan kasneje pa bo vodil prvo srečanje Severnoatlantskega sveta.

Pred 56-letnim Rassmusenom je veliko izzivov, česar se očitno zaveda tudi sam, saj je na svoji strani spletnega omrežja Facebook pred odhodom na počitnice zapisal: "Dobro se moram spočiti, kajti 3. avgusta se začenja izjemno nabit urnik."

Afganistan, Kosovo, ...
Verjetno bo prva prednostna naloga Afganistan, kjer bodo čez tri tedne potekale predsedniške volitve, kar bo velika preizkušnja za Nato, saj bodo njegove sile zagotavljale varnost, same volitve pa bodo tudi pokazatelj, koliko je bilo glede demoracije, stabilnosti in varnosti narejenega v šestih letih, odkar je zavezništvo prevzelo vodenje vojaških operacij.

Tukaj je tudi Kosovo, kjer Nato načrtuje postopno in bistveno zmanjšanje števila vojakov, kar sproža strah, da bi nepredvidljiva nekdanja srbska pokrajina znova padla v vrtinec etničnega nasilja. Od Rasmussena se tudi pričakuje, da bo izboljšal odnose med Natom in Moskvo, ki so se ohladili po lanskem ruskem vojaškem posredovanju v Gruziji.

A nalog tukaj še ni konec. Treba bo pripraviti še nov Natov strateški koncept, ki naj bi ga razkrili na vrhu Nata prihodnjo jesen na Portugalskem. Trenutni koncept je namreč star 10 let in njegovo besedilo potrebuje spremembe, skladne s časom, pri čemer je treba nujno upoštevati nekatere nove dejavnike, kot so spletni kriminal, podnebne spremembe, energetska varnost in nevarnost terorizma.