Belgija ima dolgo tradicijo pivovarstva. Foto: Reuters
Belgija ima dolgo tradicijo pivovarstva. Foto: Reuters
A La Mort Subite, ena izmed priljubljenih bruseljskih kavarn in pivnic, ki vari tudi svoje pivo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Iz Belgije prihaja tudi t. i. kislo pivo, kot je tisto, ki ga varijo pri bruseljskem Cantillonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic


Zdaj Belgija prosi Unesco, naj doda njeno pivovarsko kulturo še na seznam svetovne dediščine in jo tako ustrezno zaščiti, češ da pivovarstvo v državi s tremi uradnimi jeziki predstavlja močen povezovalni in združevalni člen.

Belgija je dom skoraj 200 pivovarn, ki skupno izdelujejo kar 1.500 različnih piv, navaja trgovinsko združenje Belgian Brewers, ki stoji za prijavo Unescu. Pivo je nepogrešljivi del belgijske kulinarike, v državi pa najdemo tudi okoli 30 muzejev pivovarstva.

V prijavnici je navedeno, da pivovarstvo izboljšuje blaginjo Belgijcev s stimulacijo gospodarstva, promocijo lokalnih izdelkov in krepitvijo družbenih vezi. Zgodovina in široka raznolikost piv pa sta tista, po katerih belgijska pivovarska industrija izstopa med preostalimi pivovarskimi tradicijami po svetu, navajajo.

Zaščitena tudi flamenko in kava arabica
Unescov odbor za svetovno dediščino se bo sešel prihodnji teden v Adis Abebi, kjer bodo odločili, ali si na seznam zaslužijo belgijska pivovarska kultura in še 36 drugih kandidatov, med njimi indijska joga ter češko in slovaško lutkarstvo.

S tem bi se pridružili že potrjenim kulturnim dediščinam, kot so španski flamenko, kitajski festival zmajevih čolnov, kava arabica in kultura dudarstva na Slovaškem.

Dobre možnosti
Belgijsko pivo ima za vstop na seznam dobre možnosti, potem ko je svoje priporočilo podalo tudi Unescovo svetovalno telo. Belgija sicer že ima na seznamu 12 vnosov, vključno z ribolovom kozic s konji in karnevalom v Aalstu.

Vključitev na seznam državo obvezuje, da dano tradicijo primerno zaščiti. V nekaterih primerih lahko države zaprosijo v ta namen za finančno pomoč.

Manu Pauwels, predstavnik mednarodne zveze trapistov, pravi, da bi vključitev na Unescov seznam belgijsko pivovarsko industrijo še dodatno izpostavilo in ločilo od konkurence.

"Vse več in več je držav, ki razvijajo vse bolj raznoliko pivovarsko industrijo, ampak vedno stil piva navajajo kot "belgijski"," razlaga. "Dobro je, da lahko rečemo, da smo referenca in izvir velikega dela pivovarskih dejavnosti po svetu."

Gregoire Lepoudre, belgijski odvetnik, ki rad popije kak kozarček po službi v priljubljeni bruseljski pivnici, pravi, da je pivo stvar narodnega ponosa. "Mislim, da je to lepo priznanje za državo," pravi. "Vsi Belgijci vedo, da je belgijsko pivo znano in priznano po vsem svetu."
Lepoudre še meni, da bi vključitev na seznam pomagalo ohraniti to pivovarsko tradicijo.