Kulinarika
Andrej Gerželj se je za peko kruha začel zanimati že v najstniških letih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovensko, lokalno: Moka je Košakova, olivno oje Lisjakovo, deske SQUAT-ove. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mojster je za vse zadolžen sam, kakšne dni na pomoč pri prodaji priskoči kolegica. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gerželj prisega na počasno fermentacijo in le redko poseže po kvasu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Ta hip najbolj vroč kruh v Ljubljani peče - Postojnčan

Pekarna Osem na Gornjem trgu
6. februar 2014 ob 06:19,
zadnji poseg: 6. februar 2014 ob 09:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Nekaj pregrešnega bi," reče stranka, si otrese sneg in se ozre po minimalistični vitrini, ki vsak dan ponuja točno osem vrst kruha. "OSEM" je še zadnji dodatek bogatemu pekarniškemu področju v prestolnici, a ena redkih, ki se ne gre množičnega "štancanja", ampak gradi na kakovosti.

Da pekarne s pridevniki "stara", "babičina" in podobno, ki v zadnjih letih rastejo kot gobe po dežju, že dolgo niso to, kar so poznale (in delale) naše babice, je jasno. Da je kakovost vse kaj prej kot neoporočna, je tudi jasno, če ne drugega, so to potrdile številne inšpekcijske akcije, ki so lani razkrile naravnost porazno stanje na tem področju.

Kljub temu pa to kaj dosti pekarniških dejavnosti v Ljubljani ni zavrlo in včasih se sprašujemo, kako je mogoče, da na relativno majhnem območju lahko preživi toliko obratov, ki se ukvarjajo pretežno s peko kruha. Ni odprtje še ene rahlo tvegan posel? "Vsak biznis je tvegan," skomigne Andrej Gerželj, mladi Postojnčan, medtem, ko se zdi, komaj sledi noremu tempu mesenja, peke, prodaje in odgovarjanja na vprašanja.

Ne samo, da so vse recepture, do katerih je prišel po letih proučevanja, eksperimentiranja in preizkušanja, njegove, sam skrbi tudi za pripravo in peko 200 štruc, hlebov, hlebčkov kruha dnevno.

Od koruznega do orehovega
Koruznik, orehovec, pirjevec, rženec z jogurtom, dilca, fougasse, pirjevec s tolmincem in bageta. To je trenutna ponudba, ki je Gerželj, vsaj za zdaj, ne bo širil. Vse dela iz predtesta, z minimalno količino kvasa ali sploh brez njega in skoraj brez umetnih dodatkov, proces vzhajanja je dolg (lahko traja tudi do tri dni), moko pa dobiva iz 200 let starega mlina Košak na Dolenjskem.

31-letni Postojnčan ni šolan pek, je pa velik navdušenec nad kruhom vseh vrst, zato se je že v srednješolskih letih začel poučevati o kruhu in pekarnah, kot jih imajo v Franciji na vsakem vogalu. Po nasvete glede receptov in tehnik se je obrnil k Nizozemcem, Američanom in, seveda, Francozom.

Slovensko "boulangerio" je odprl na Gornjem trgu, nedaleč od še ene trenutno trendovske okrepčevalnice Repete, ki jo s kruhom zalaga prav Osmica. Ta je v teh zimskih dneh prijetno topla in dišeča, vonj po sveže pečenem kruhu pa zadiši na ulico vsakič, ko se odprejo vrata v pekarno, kjer ni samo ponudba dodelana konceptualno, ampak tudi interier.

Zanj se ima Gerželj zahvaliti svoji boljši polovici, arhitektki Barbari Debevec iz arhitekturnega studia Plusminus30, s katero ravno v teh dneh pričakujeta drugega otroka, zato je bilo stanje v pekarni ob našem obisku sredi snežnih metežev, ki pa strank niso pregnali, precej vznemirjeno.

Tudi stilsko dovršena pekarna
Debevčeva je sledila vsem uveljavljenim smernicam sodobnega minimalističnega skandinavskega oblikovanja in gole bele stene združila zgolj z masivnim pultom iz smrekovega lesa, lesenimi stopnicami, ki spodbujajo k posedanju, in z rustikalnimi lesenimi policami, na katerih Osmica ponuja še kakovostno slovensko Lisjakovo olivno olje, Košakovo moko, grelne košarice za kruh SQUAT in lesene dizajnerske deske podjetja Drevo.

Kupljeni kruh pa vam izroči v črno-belih papirnatih vrečkah z ilustracijami kolega Zorana Pungerčarja.

Pekarna se, imenu primerno, odpira ob 8. uri zjutraj in zapira ob 18. uri, a kruh po presenetljivo spodobnih cenah najpogosteje poide že tja do 15., 16. ure (najprej gredo bagete). In Gerželj trdi, da se ne bo vdajal kapitalističnim pritiskom in pekel dodatno, saj bi tako izgubil kakovost, ravno kakovost pa je tisto, kar pravi, da loči Osem od konkurence.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Modrijan6
# 06.02.2014 ob 09:55
Bil v novi pekrani, kupil kruh z orehi, ki je fantastičen......., čestitam za novo pekarno, gre za velik podvig, pekarna je nekaj posebnega, hvala MMC za zanimiv članek - promocijo....... ker sicer ne bi vedel za pekarno in inovativnega peka.
bruhnmici
# 06.02.2014 ob 13:01
Vse pohvale! Ta kruh je fantastičen. To je to! Pa kapo dol za tale projekt, ves trud in resnično dodano vrednost. Eni sanjajo in naredijo, drugi pač ne. Če nekateri članek opredeljujejo kot PR: Tudi če je (pa dvomim da je) ... Andrej si ga zasluži. In to ne samo enega, ker je ta kruh res Kruh z veliko začetnico. Ma ni za govort. To je za probat.
senca
# 06.02.2014 ob 19:16
Bravo. Delo s strastjo je hvale vredno. Mu povsem privoščim malo brezplačne promocije, za razliko od kakšnega gooptija.
Bivši uporabnik
# 06.02.2014 ob 11:26
tole izgleda super...

bravo...
roccer
# 06.02.2014 ob 10:37
kobra, car!!!
mercator666
# 06.02.2014 ob 18:17
In kaj potem, če je propaganda? Njegov kruh si lahko privoščimo, v veselje nam pa je, da dajemo tudi za prjatle, vsak dan. Zaslužek je danes blagoslov.
jest ne on
# 06.02.2014 ob 19:52
Grželj, pa ne me je..t :)
Si me prou presenetu s tem projektom :) Upam da ti uspe! Vlih zadnjič sem nekomu razlagal kaj si mi enkrat pravu o sebi in delu :)
Se pa res ne spunm da bi mi kdaj razlagal o kruhi u srednji šuli-Verjetnu male tajne velikih majstora.
Drgač pa čestitke za naraščaj :)
Pridem na obisk v bližnji prihodnosti.
LP
dory
# 07.02.2014 ob 08:30
Taka stvar si zasluži zastonj reklamo! Bravo za nekoga, ki sledi svojim sanjam in lahko od tega celo živi.
mortir
# 06.02.2014 ob 19:30
Cene so na sliki 3. Cestitke mojstru peku. Rtvju tudi hvala za tale prispevek, tudi sam se oglasim da probam

Fouvsljivci pa eat yourself,...
kaboom
# 06.02.2014 ob 16:25
@UJma
Kaj bomo pa naredili tisti, ko lahko se komu drugemu privoscimo kruh kot pa samo sebi? Marsikaj lahko...
http://www.kruhzaprjatla.si/
DejanD
# 06.02.2014 ob 18:14
Sicer mi niso všeč oglasna sporočila na rtvju, kot je tole, čista propaganda, vendar bom šel pogledat. V kolikor malo večja žemlja v merkatorju stane 50 centov ter kruh 1,5 do 4 evre, pol njegove cene niso pretirane. Loni pek ter dunajska pekarna mi pa tud ni všeč, oziroma je draga ter kruh se mi ne zdi kvaliteten.
gesan
# 08.02.2014 ob 08:16
UJma
# 06.02.2014 ob 12:03
Kam smo prišli?
Kaj bodo rekli tisti, ki nimajo denarja
za industrijski kruh?
------------------------------------------------------

Žalostno, da je vedno več takšnih!
Ampak, a to pomeni, da moramo na vse kar imamo pozabit, ker je vedno več takih, ki za kaj takega nimajo?
Kaj pa telefoni, avtomobili, tv-ji, compiči...

Po mojem si malo zašel ali zašla. Ni problem v teh, ki delajo nekaj po svoje in se trudijo za kvaliteto svojih storitev.
Problem so tisti, zaradi katerih si lahko ljudje privoščijo samo "industrijski" kruh ali pa si ga sploh ne morejo privoščit.

In jaz, s tem, da imam rad takšen kruh, ki ga tale mojster peče...še zdaleč nisem eden od tistih krivcev, ki so krivi za takšno družbeno stanje.

Temu mojstru pa lahko rečem le: kapa dol, bravo, odlično, ko imam prvo priliko, da pridem mimo, grem k njemu na kruh.

Pa srečno in veliko uspeha
turkda
# 07.02.2014 ob 13:13
Jaz pa dvomim, da bo dolgo (dan na dan) zdržal ob ročnem gnetenju testa v lukni brez oken.
Razen, če to opravi v 2 urah, pa potem čaka pri peči, pa potem denar šteje v blgajni.
Če je pa 8 ur v tisti celici, bo pa slej ko prej odnehal.
kafkaf
# 06.02.2014 ob 15:05
in kakšne so kej cene?
lilalula
# 06.02.2014 ob 14:37
A pride na dom tudi pečt?
kozorog1973
# 27.02.2014 ob 16:39
jutr pičim do njega:)
yoda
# 07.02.2014 ob 21:36
Zelo nišno :). Uspeh zagotovljen 100% :)
cockatoo
# 07.02.2014 ob 09:52
A ima pirinega brez kvasa? Meni je tako dober ali pa ržen je tudi mmm, tak, ki malo na kislo potegne. Ga je babi pekla ...
UJma
# 07.02.2014 ob 14:30
Dokler bo oproščen davčnih obveznosti ,
bo vzdržal, potem pa se bo lotil česa
drugega. Tako se dela pri nas!
aaa
# 06.02.2014 ob 10:39
@poldek_tedy
Oprosti ampak članek kjer se najprej norčuje iz raznih "babičinih" pekarn, nato pa sam reče, da gradi na kvaliteti, brez da bi podal en sam argument, zakaj je ta kruh kvaliteten, je na nivoju top shopa. Čista reklama. Jaz čist verjajmem da je kruh dober, da mu biznis laufa, ampak to niti slučajno ne pomeni, da je kvaliteten. Če je npr. glavna sestavina bela pšenična moka, potem ga ni mlina, ki bi znal sproducirat takšno moko kvalitetno. Ko bo pa pisalo da dela kruh izključno in polnozrnate pirine moke iz ekološke pridelave, kar mu daje visoko kvaliteto, bom pa članek pohvail.
UJma
# 06.02.2014 ob 12:03
Kam smo prišli?
Kaj bodo rekli tisti, ki nimajo denarja
za industrijski kruh?
Kazalo