Pa še: pravi kakav v prahu, mandlji v lističih za okras.

Tiramisu bella Italia. Foto: Dobro jutro
Tiramisu bella Italia. Foto: Dobro jutro

V ohlajeno kavo primešamo amareto ali liker po okusu. Rumenjakom dodamo sladkor in nad paro stepamo do penastega (sladkor se mora razpustiti). Proti koncu dodamo še limončelo in stepemo do konca. Dobiti moramo gosto kremo.

Polovico sira maskarpone, ki je sobne temperature, primešamo rumenjakovi kremi. Dodamo še semena iz stroka vanilje. Oddelimo 1 dl te kreme in ji primešamo žličko kakava v prahu. Shranimo v hladilniku.

K jajčni kremi dodamo še drugo polovico sira maskarpone in mešamo tako dolgo, da dobimo gosto kremo.

V drugi skledi stepemo sladko smetano do približno polovice in vse skupaj primešamo jajčni kremi ter dodamo dva utrjevalca smetane in mešamo tako dolgo, da je krema primerne gostote.

Več receptov iz oddaje Dobro jutro lahko najdete tukaj.

Tortni model (dno bo ostalo podlaga) ali servirni krožnik z obodom za torte zelo na tanko premažemo z olivnim oljem. Na dno naložimo piškote, ki jih (dve sekundi) samo na eni strani (sladkorne) namočimo v kavo, ta stran pa naj bo zgoraj. Nato na dno s piškoti v sredino položimo ozek kozarec (ali neki valj primerne velikosti), enako premazan z oljem, v katerega vdolbino bomo pozneje nalili tekočo kremo s kakavom, ki smo jo spravili v hladilnik.

Okoli kozarca izmenično naložimo pravilno namočene piškote, kremo, plast kakava … do vrha kozarca. Vse skupaj damo v hladilnik vsaj za dve uri.

Odstranimo kozarec in v vdolbino nalijemo gosto tekočo kremo. Prekrijemo s piškoti in odstranimo obod. Celotno tortico premažemo s kremo in okrasimo z dresirno vrečko – po želji. Znova damo v hladilnik za nekaj ur, lahko čez noč.

Preden tortico postrežemo, jo obilno posujemo s kakavom v prahu in lističi mandljev.