Pohodnikov je bilo letos nekoliko manj kot običajno, verjetno zaradi strahu pred novim koronavirusom. Foto: Twitter
Pohodnikov je bilo letos nekoliko manj kot običajno, verjetno zaradi strahu pred novim koronavirusom. Foto: Twitter

Letošnji pohod je potekal pod sloganom Poti knjige, saj so pohodniki med potjo spoznavali zgodovino knjige na Slovenskem. Kot že nekaj pohodov doslej se je precej pohodnikov odločilo, da se v sodelovanju s Slovenskimi železnicami na pohod iz smeri Ljubljane in Novega mesta pripeljejo z brezplačnim izrednim vlakom.

Pohodniki so med Višnjo Goro in Muljavo spoznavali dejavnosti in ponudbo vseh petih ustanov na področju Dolenjske, ki so neločljivo povezane s knjigo. V času digitalne tehnologije so želeli organizatorji skupaj s predstavniki Gradu Bogenšperk, Muzeja krščanstva na Slovenskem, Jurčičeve domačije, Frančiškanskega samostana Novo mesto in Trubarjeve domačije spomniti na moč knjig, ki so uspešno kljubovale burnim stoletjem. Za pohodnike so na to temo Poti knjige pripravili tudi bogat spremljevalni program, so sporočili prireditelji – ivanška občina in višnjansko Planinsko društvo Polž.

Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik je na zaključni prireditvi na Muljavi med drugim povedal, da je kultura ena sama, v principu velika dama. Župan Ivančne Gorice Dušan Strnad pa je poudaril, da so na območju občine delovali številni ljudje in ustanove, med drugim Josip Jurčič in samostan Stična, ki so veliko prispevali k temu, da danes lahko govorimo slovensko in imamo svojo državo.

Lik Josipa Jurčiča je pohodnike spomnil, naj prebirajo knjige, obiščejo pomembne točke na Poteh knjige ter spoznajo zgodovino in nastanek knjige.

27. pohod po Jurčičevi poti