Odprta kuhna je postala nepogrešljiv del turistične ponudbe prestolnice. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Odprta kuhna je postala nepogrešljiv del turistične ponudbe prestolnice. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Turistični novinarji so nagradili delo Zavoda Ljubljanski grad. Foto: BoBo
Pri Rajhu v Bakovcih je na pohodu že peta generacija gostilničarjev. Foto: Spletna stran gostilne
Stroka: Slovenski turizem ne izpolnjuje pričakovanj

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in razvoju stroke, ki ga podeljuje Turistično-gostinska zbornica Slovenije, je šlo v roke Ivanu Peršolji, predsedniku društva Sommelier Slovenije, ki je kot direktor Vinske kleti Goriška brda zaznamoval razvoj vinarstva in turizma, kot direktor gostinstva v podjetju Hit in kot predsednik društva sommelierev pa je v slovenski prostor vnesel medgeneracijski prenos znanja, so pojasnili organizatorji.

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, dobil jo je Ignac Rajh iz Gostilne Rajh v Bakovcih. "Gostinska tradicija Rajhovih sega v leto 1866 in danes je pri njih na pohodu že peta generacija gostilničarjev. Ignac Rajh oziroma Nacek po domače je s svojim prizadevanjem in svojo ljubeznijo do gostinstva navdušil celotno družino, ki je danes uspešno vključena v vodenje," piše v obrazložitvi nagrade.

Nanizana še številna druga priznanja
Na slovesni podelitvi najvišjih priznanj v turizmu je med drugim zmago slavil tudi Ernst Platz, ambasador slovenskega turizma 2014. Ustanovitelju agencije Platzl Reisen, ki je v 35 letih iz Avstrije v Slovenijo pripeljala skoraj četrt milijona gostov, je priznanje izročil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožef Petrovič.

Priznanje sejalec za najkreativnejše in najbolj inovativne turistične proizvode, ki ga podeljuje Javna agencija SPIRIT Slovenija, je prejel projekt Odprta kuhna, ki "je Pogačarjev trg sredi Ljubljane preobrazil v priljubljeni prostor za petkovo druženje". "To je postal čas, ko se domačini in turisti pomešajo med številnimi stojnicami s kakovostno ponudbo jedi gastronomskih regij Slovenije v družbi mednarodnih kulinaričnih specialitet," piše v obrazložitvi žirije.

Prvič je bilo podeljeno tudi priznanje za izjemne dosežke v turizmu za leto 2014, in sicer Jožetu Pucku, direktorju Golfa Livada Terme 3000 in "nepogrešljivemu členu slovenskega golfskega sveta".

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki jo podeljuje Turistična zveza Slovenije, je šla v roke Jožeta Protnerja.

Kristalni Triglav 2014, priznanje Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenija, pa so letos podelili Zavodu Ljubljanski grad, ki "je v dobrih treh letih pokazal, da se s skrbno načrtovanimi vsebinami, z ohranjanjem kulturne dediščine, dostopnostjo, s prijaznostjo, z inovativnimi produkti v turistični ponudbi ter komuniciranjem z domačo in tujo javnostjo zgodovina in sedanjost lahko prepletata na vsakem koraku".

Polne roke dela na konferenci
V okviru plenarnega dela DST-ja z naslovom Priložnosti turizma za večjo gospodarsko rast in kakovost življenja bodo v Grand hotelu Bernardin v Portorožu prevetrili aktualno stanje turistične panoge, realizacijo aktualne turistične strategije in razvojne načrte slovenskega turizma.

Do srede se bodo poleg plenarnega dela zvrstili 61. gostinsko-turistični zbor (v organizaciji turistično-gostinske zbornice), prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna (v organizaciji Turistične zveze Slovenije), 17. slovenski turistični forum (v organizaciji Javne agencije SPIRIT Slovenija) in drugi.

Stroka: Slovenski turizem ne izpolnjuje pričakovanj