Največji koralni greben na svetu je Veliki koralni greben, ki ga sestavlja več kot 2.900 posameznih grebenov in 900 otokov. Foto:
Največji koralni greben na svetu je Veliki koralni greben, ki ga sestavlja več kot 2.900 posameznih grebenov in 900 otokov. Foto:

Nekatere odgovore ste gotovo izstrelili kot iz topa, nekatere pa boste morda našli tukaj. Predstavljamo vam nekaj svetovnih znamenitosti, ki izstopajo po svoji velikosti.

Seznam so sestavili na portalu Bing.

Največji starodavni grad na svetu je praški grad v češki prestolnici. Dolg je 570 metrov in v povprečju širok 130 metrov. Zgodovina gradu sega v deveto stoletje in združuje številne arhitekturne sloge prejšnjega tisočletja. Po razpadu Češkoslovaške na Češko in Slovaško leta 1993 je grad postal sedež predsednika republike Češke.
Največja žival na svetu je sinji kit, v povprečju so predstavniki te vrste dolgi več kot 30 metrov in tehtajo 176 ton - samo njihov jezik tehta toliko kot en slon. Zaradi pohlepnih lovcev na kite so sinji kiti skoraj izumrli, zdaj pa so na seznamu ogroženih vrst. Živijo v vseh svetovnih oceanih, prehranjujejo pa se s posebno vrsto rakov.
Najvišji nebotičnik na svetu je dubajski Burdž Kalifa, 828 metrov visoka zgradba, ki so jo uradno odprli 4. januarja 2010. Če bi Eifflov stolp postavili na stavbo Empire State, bi bila skupaj še vedno nižja od dubajskega velikana. Nebotičnik, ki je sprva nosil ime Burdž Dubaj, so preimenovali v čast šejka Kalifa bin Zajeda Al Nahjana, vladarja Abu Dabija, ki je Dubaju pri poplačilu velikanskih dolgov pomagal z več milijarda vrednimi finančnimi injekcijami. V najvišjem nebotičniku na svetu načrtujejo tudi najvišjo mošejo in najvišji bazen. Foto: EPA
Največja ladja za križarjenja je Oasis of the Seas, ki je prvič izplula decembra lani. Tehta več kot 225.000 ton, dolga je 361,8 metra, široka 63,4 metra, potopi se devet metrov globoko, nad morsko gladino pa se dviga 72 metrov visoko. Ima kar 16 nadstropij s kabinami in restavracijami, po morju pa pluje s hitrostjo 42 kilometrov na uro. Naenkrat lahko prevaža kar 5.400 potnikov, za katere skrbi več kot 2.100-glava ekipa zaposlenih. Foto: EPA
Največji koralni greben na svetu je Veliki koralni greben na obali avstralske zvezne države Queensland, viden je tudi iz vesolja. Dolg je več kot 2.600 kilometrov in pokriva območje 344.400 kvadratnih kilometrov. Sestavlja ga preko 2.900 posameznih grebenov in 900 otokov. Tam se razmnožujejo kiti grbavci in šest vrst morskih želv, tudi ogrožene zelene morske želve.
Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih je pred kratkim postal dom največjega LED-projekta. Hotel Yas je videti kot nekaj iz znanstvenofantastičnega filma ali, kot so se pohvalili v hotelu, kot 'velikanska ribiška mreža, vržena v morje'. Slikoviti hotel je okrašen s 5.000 LED-lučkami, ki spreminjajo barve. V hotelu je več restavracij, center za dobro počutje, dva bazena na strehi, mogoč pa je tudi dostop do igrišča za golf z 18 luknjami na otoku Yas.
Največji bazen na svetu je San Alfonso der Mar v Algarrobu v Čilu, ki je napolnjen s prečiščeno in ogrevano vodo iz Tihega oceana. Dolg je kar 1.000 (!) metrov, daljši od 20 olimpijskih bazenov v vrsti.
Največje drevo na svetu nosi vzdevek General Sherman. To je velikanska gorska sekvoja, ki je zrasla do višine 83,8 metra. Njeno deblo naj bi imelo prostornino kar 1.487 kubičnih metrov. Nahaja se v Gozdu velikanov v okviru Narodnega parka sekvoj v bližini Visalie v Kaliforniji. 'General Sherman' naj bi bil star med 2.300 in 2.700 leti.
Največje pokrito vodno kopališče je kompleks Tropical Islands v Berlinu, ki se nahaja v nekdanjem hangarju za zrakoplove. Dolg je 360, širok pa 210 metrov in vključuje umetni deževni pragozd, tropsko vas, bele peščene plaže, balijsko laguno, umetno jezero in največji vodni tobogan v Nemčiji. Tam lahko tudi prenočite v koči na tropskem otoku ali v šotoru v kampu deževnega pragozda. Foto: EPA
Največja gora na svetu je, seveda, Mount Everest. Po najnovejših meritvah iz leta 2005 v višino meri točno 8844,43 metra. Prva sta vrh mogočne gore leta 1953 osvojila Novozelandec Edmund Hillary in nepalski šerpa Tenzing Norgay. Mount Everest je doslej terjal življenja 133 alpinistov, najstarejši človek na 'strehi sveta' pa je bil Nepalec Min Bahadur, ki je na vrh priplezal v starosti 76 let in 340 dni. Foto: EPA