Foto: Reuters
Foto: Reuters

V italijanski turistični sklad naj bi se stekli dve milijardi evrov, med drugim tudi iz evropskega programa za obnovo.

"Ta sklad je pomemben instrument za podporo turizmu, enemu od glavnih elementov italijanskega gospodarstva," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril minister za turizem Dario Franceschini.

Italijansko gospodarstvo se je v drugem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 12,4 odstotka. Država je bila v prvem valu okužb z novim koronavirusom ena od najbolj prizadetih v Evropi.

Tuji turisti pomagajo ustvariti 13 odstotkov italijanskega bruto domačega proizvoda (BDP) in vzdržujejo 15 odstotkov vseh delovnih mest.

Minister je izrazil prepričanje, da se bodo tuji turisti kmalu znova vrnili v Italijo. "Vsak želi vsaj enkrat v življenju obiskati Italijo. Vlagati v turizem in kulturo za to vlado ni le obveza, ampak gospodarska priložnost," je zatrdil.

Ne tujim hotelskim verigam
Številni italijanski hoteli so potrebni prenove. S pomočjo sredstev sklada bi bili lahko modernizirani in bi lahko dosegli tudi višje okoljske standarde. Italijanska vlada si prizadeva, da hoteli zaradi krize ne bi pristali pod velikimi tujimi hotelskimi verigami, saj bi s tem izgubili del svoje identitete, pravi Franceschini.