Urbana oprema Moment je bila na sejmu Ambient Ljubljana 2014 nagrajena z nagrado TOP FIVE, nagrado, ki so jo enakovredno podelili petim najboljšim razstavljavcem na ravni vseh razstavljavcev. Foto: Matevž Kocjan
Urbana oprema Moment je bila na sejmu Ambient Ljubljana 2014 nagrajena z nagrado TOP FIVE, nagrado, ki so jo enakovredno podelili petim najboljšim razstavljavcem na ravni vseh razstavljavcev. Foto: Matevž Kocjan

Urbana oprema je segment, za katerega vemo, da ima potencial.

Domen Gregorič, Aklih
Prva postavitev urbane opreme skupine Aklih v Trebnjem leta 2012. Foto: Arhiv Aklih

Ena od idej je bila, da bi imel po mestu polnilnice za telefone, poleg katerih se lahko usedeš. Polnilnik je v sami klopi in je brezžičen, zato prenosni telefon potrebuje le nastavek za brezžično polnjenje ali pa se enostavno povežemo na USB-priklop s polnilnim kablom telefona.

Skupina Aklih (z leve proti desni): Jan Ravbar, Grega Logar, Domen Gregorič. Foto: Arhiv Aklih
3D-tiskalnik izdeluje zvočnik Wave. Foto: Arhiv Aklih
Ptičja krmilnica izdelana s 3D-tiskalnikom, ki se jo lahko postavi na okensko polico ali obesi na drevo. Foto: Arhiv Aklih
Domen o tem, zakaj so se iz Ljubljane preselili na Mirno na Dolenjskem, kjer delajo in živijo.
3D-tiskalnik potrebuje za izdelavo ene luči okoli deset ur. Foto: Matevž Kocjan
V ospredju luči in zvočniki Wave, ki so na sejmu Ambient prejeli nagrado TOP IDEJA (ta je bila enkovredno podeljena še trem drugim razstavljavcem), v ozadju urbana oprema Moment. Foto: Matevž Kocjan

Urbana oprema Moment je na sejmu pohištva Ambient Ljubljana, kjer so se v borzi oblikovanja - Top ideja s svežimi idejami predstavljali mladi oblikovalci in arhitekti, izstopala. In to zelo, saj jo je mednarodna komisija s še štirimi najboljšimi razstavljavci na ravni celotnega sejma nagradila z enakovredno nagrado TOP FIVE.


Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.

Ulične klopi, količki, svetila in korita niso le oblikovno, temveč tudi tehnološko dovršen izdelek. Poleg čistih in preprostih linij imajo dodan element; energije, saj lahko na klopeh polnimo prenosne telefone; brezžične internetne povezave (Wi-Fi); dotika, vsa oprema ima vgrajene luči, tako da lahko uporabnik s približevanjem roke spreminja jakost in barvo, ter povezave, saj so svetilni sistemi med seboj povezani v interaktivno mrežo.

Natačni in izbirčni
Rdeča nit, ki je združila industrijska oblikovalca Domna Gregoriča (24), Jana Ravberja (25) in skorajšnjega doktorja elektrotehnike Gregorja Logarja (26) je bilo razvijanje tehnološko inovativnih in oblikovno izpopolnjenih izdelkov. Ker so fantje izredno "natančni in izbirčni", kot pravijo sami, so si nadeli ime Aklih. Z imenom so se javnosti prvič predstavili ravno na pohištvenem sejmu Ambient, kjer so poleg nagrade TOP FIVE za luči in zvočnike Wave, narejene s 3D-tiskalnikom, osvojili tudi nagrado TOP IDEJA.

Raziskovanje terena
"Urbana oprema je segment, za katerega vemo, da ima potencial," razlaga Domen, ki pove, da so klopi skupine Aklih v osnovni različici že del urbane opreme v Trebnjem, Mokronogu in na Mirni. "Ena od idej je bila, da bi imel po mestu polnilnice za telefone, poleg katerih se lahko usedeš. Polnilnik je v sami klopi in je brezžičen, zato prenosni telefon potrebuje le nastavek za brezžično polnjenje ali pa se enostavno povežemo na USB-priklop s polnilnim kablom telefona."

Zasnova za urbano opremo Moment je nastajala pred slabima dvema letoma, fantje z Mirne na Dolenjskem pa so k projektu pristopili z vso resnostjo. Odpravili so se v države Beneluksa, kjer so si ogledali tamkajšnjo urbano opremo.
"Najeli smo kolesa in se vozili skozi središča v Amsterdamu, Eidhovnu, Bruslju, Kortrijkuju in Brugesu. Ljudje so nas čudno gledali, ko smo merili klopi in si jih ogledovali z vseh smeri, kar je verjetno normalno, saj nikogar ne zanima, na čem sedi," se v smehu spominja Jan. Poleg tega, da imajo Skandinavci in prebivalci držav Beneluksa modernejšo urbano opremo kot v Sloveniji, so opazili še nekaj. "Stari del mesta se ne spreminja dosti bolj, tako kot pri nas. Spremembe so občutne predvsem na obrobju, kjer gradijo nove četrti s tehnološko modernejšo opremo. Razlike med nadstandardnimi in navadnimi deli mesta so občutne. In k temu stremi trend," pojasni Domen.

Izboljšati način življenja v mestih
Cilj skupine Aklih je "s pametno in kakovostno urbano opremo izboljšati način življenja v mestu". Tako kot so to naredili v Stockholmu in Chicagu, "kjer so veliko sredstev vložili v parkirišča in smetnjake. Ko gre recimo smetar mimo koša za smeti, mu na zabojniku piše, katere smeti so polne in katere prazne. Ali pa, ko prideš z avtomobilom pred blok, ti ni treba iskati parkirnega mesta, saj ti že sam sistem v avtomobilu pove, ali je kakšno mesto prosto," z vnemo razlaga Domen, ki v isti sapi doda, "naš cilj je s pametnimi napravami spremeniti način življenja v mestu. A naprave, ki jih imamo v glavi, so še predrage."

Inovativnost
Z linijo urbane opreme Moment, ki je izdelana iz obstojnega sibirskega macesna in kovinskega ogrodja, so hoteli pristopiti naproti tudi arhitektom, da bi imeli le-ti pri opremljanju mesta ali parka lažji nabor opreme. "Arhitektom tako ni treba več posegati po desetih različnih proizvajalcih in oblikovno drugačnih elementih urbane opreme, kot so klopi, korita, smetnjaki, različne luči ali kolesarnice in ograje. Vsi elementi so lahko osnovni ali nadgrajeni. Eden od teh sistemov je recimo svetloba, ki jo z elementom na dotik lahko upravljaš individualno ali preko internetne mreže, kar pomeni, da lahko svetloba sledi uporabniku po parku, lahko pa je celoten park osvetljen z istim barvnim spektrom."

Pri zasnovi svetlobe, ki oddajajo modularna desetvatna led-svetila, so upoštevali zakonsko uredbo o mejni vrednosti razsvetljave. "Vsa stekla so ravna, zato ne onesnažujejo okolja. Ravno zato smo morali spremeniti optiko, in to je velika inovativnost, saj je težko osvetliti okolje iz višine 40 centimetrov izpod ravnega stekla."

Z nogami trdno na tleh
Odzivi na urbano opremo Moment so bili dobri. "Dobili smo že dve naročili v Sloveniji za zasebne naročnike, ki želijo imeti te izdelke doma. Zdaj jih bomo lahko testirali in videli, kako zadeva deluje," pove Domen, pri tem pa ne skriva zadrege, da so jih dogodki po sejmu Ambient prehiteli. "Trenutno še izdelujemo strategijo trženja."

Večino zagonskih sredstev v proizvodnjo bodo vložili sami, ob pomoči družine in prijateljev. "Ne bomo kupovali strojev za izdelavo, saj hočemo kot industrijski oblikovalci delati na projektih za različna podjetja. Poleg tega imamo svoje izdelke, kot so zvočnik, luči in ptičje krmilnice izdelane s 3D-tiskalnikom. Tu bo investicija nekoliko večja, saj 3D-tiskalnik omogoča manjše serije izdelkov, prav tako lahko sam izdelaš prototip," razlaga Domen. Trenutno imajo dva lesena tiskalnika. En tiskalnik za izdelavo luči ali zvočnika potrebujeta deset ur.

Prilagajanje trgu
Dober mesec po predstavitvi na pohištvenem sejmu izdelke že nadgrajujejo. "Videli smo, da ljudje niso pripravljeni odšteti 150 evrov za zvočnik in svetilo, so pa pripravljeni odšteti sto evrov za oboje, In ravno to je prednost 3D-tiska, da se lahko prilagajaš. Pri 3D-tisku se lahko lotimo estetike, ki nič ne stane," razlaga Domen, ki doda, da se skupina zgleduje po vseh poštenih podjetjih, ki dobro delajo in imajo vrhunske izdelke, "ne pa da samo štancajo".

Prednosti 3D-tiskanja
Jan, ki že dalj časa spremlja razvoj 3D-tiska pravi, da na Nizozemskem, ki v Evropi velja za zibelko te tehnologije, trenutno preizkušajo predvsem uporabo različnih materialov, kot je mešanica lesa, betona, kovine, brona, bakra. "Čedalje manj omejitev je, kaj vse se da natisniti, od tkiv, organov do avtomobilov," pravi. Poleg že omenjenih prednosti 3D-tiskanja izpostavi tudi to, da lahko ustvariš unikatne izdelke, pri čemer je cena za en kos vedno enaka. "Prav tako nimaš zalog, drugačna je distribucija, saj ni stroškov prevoza."

Zanimivo je tudi to, da so se Domen, Jan in Gregor po študiju v Ljubljani vrnili v domač kraj, kjer živijo in delajo. Kot pravi Domen, "tako ne vidiš le dreves, ampak ves gozd. In s tem mislim na svet ali Evropo".


Kateri so pogoji za uspešno Slovenijo?
To je verjetno najbolj pogosto vprašanje zadnjih let. Če odgovora ne najdejo tisti, ki se celodnevno ukvarjajo s tem vprašanjem, je vprašanje ali mi poznamo pravi odgovor. Mogoče pa imamo že dobre pogoje in razgledane ljudi a jih ne izkoristimo.

Urbana oprema je segment, za katerega vemo, da ima potencial.

Domen Gregorič, Aklih

Ena od idej je bila, da bi imel po mestu polnilnice za telefone, poleg katerih se lahko usedeš. Polnilnik je v sami klopi in je brezžičen, zato prenosni telefon potrebuje le nastavek za brezžično polnjenje ali pa se enostavno povežemo na USB-priklop s polnilnim kablom telefona.

Domen o tem, zakaj so se iz Ljubljane preselili na Mirno na Dolenjskem, kjer delajo in živijo.